Op 14 oktober was het precies vijftig jaar geleden dat de eerste uitzending van Wilde Ganzen op televisie was. Daarmee is het na het NOS Journaal het langstlopende tv-programma in Nederland.

“Oh ja, Wilde Ganzen ken ik nog van vroeger, van de televisie.” Bijna wekelijks krijgen medewerkers van Wilde Ganzen dit nog te horen van donateurs. Vaak van mensen die zelf ook vijftigplus zijn. En het klopt: onze uitzendingen werden vroeger veelbekeken. Niet zo gek als je bedenkt dat er maar twee zenders waren. In al die jaren waren we elke week maar kort op tv. Eerst met uitzendingen van vijf minuten, later teruggebracht tot één minuut en nu hebben we iets meer ruimte met twee minuten zendtijd.

Het programma ontstond uit een wens van het toenmalige Interkerkelijk Overleg Inzake Radioaangelegenheden, afgekort als IKOR. Deze omroep vond het belangrijk om geld in te zamelen voor projecten. In 1957 begonnen de radio-uitzendingen. IKOR werd IKON en vanaf 1973 kondigden de presentatoren van deze omroep de ‘ganzenvluchten’ op tv aan. Meer dan 25 jaar was Dore Smit het vertrouwde gezicht. Maar ook Pia Dijkstra, Wim Neijman, Jacobine Geel en vooral Ilona Hofstra waren vaste medewerkers. Tegenwoordig is Evelien Bosch al bijna acht jaar de vaste presentatrice.

De IKON is later opgegaan in de EO en sindsdien verzorgt deze omroep de uitzendingen. Torenhoge kijkcijfers zijn er niet meer. Maar nog steeds is het voor Wilde Ganzen ontzettend waardevol om op tv iets te kunnen vertellen over de mooie projecten die we elke keer weer mogen steunen. En dat al vijftig jaar lang. Daar zijn we best een beetje trots op!

Evelien Bosch: “De bevlogenheid achter de schermen spat er vanaf”

Sinds 2015 presenteert Evelien Bosch de tv-uitzendingen van Wilde Ganzen.

Eens in de twee maanden komt Evelien Bosch naar de studio van de EO in Hilversum. Dan worden er op een dag acht afleveringen voor Wilde Ganzen opgenomen. Dat betekent acht keer verkleden, acht keer haar kapsel net even wat anders en acht keer voor de camera staan. “Ontzettend leuk om te doen”, vertelt ze. “En ik vind het heel fijn om op deze manier mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld. Wat mij vooral raakt is de bevlogenheid van de mensen hier in Nederland die de projecten ondersteunen. Zij zijn niet in beeld, maar steken er achter de schermen ontzettend veel tijd en liefde in. Dat is fantastisch en inspirerend!”

Samen met oma keken we altijd naar Wilde Ganzen, van begin jaren 70 tot 1988. Mijn oma was net als ik erg geïnteresseerd in andere culturen. Toen wist ik nog niet dat ik 25 jaar later zelf zou starten met een particulier initiatief in Mali en twee keer zou samenwerken met Wilde Ganzen.

Helga Smit

Uitzending gemist?

Wilde Ganzen is iedere zondag te zien op NPO 2, rond de klok van 12.30 uur. Mocht je de uitzendingen liever terugkijken wanneer het jou uitkomt, ga dan naar www.npostart.nl en type in het zoekveld 'Wilde Ganzen'.