Wist je dat ontwikkelingslanden de afgelopen decennia spectaculaire vooruitgang boekten? Kindersterfte nam af, de levensverwachting steeg en nooit eerder gingen zoveel meisjes naar school. Maar daar hoor je weinig over. Een breed gevoeld idee is dat armoede even groot is gebleven en dat hulp niet helpt. Tijd voor de feiten! 

Want ontwikkelingssamenwerking helpt wel degelijk. Meer dan een miljard mensen wisten hun positie te verbeteren en kwamen de afgelopen 25 jaar uit extreme armoede.  

Hardnekkige fabels aan de borreltafel
Toch blijven er hardnekkige fabels bestaan over het nut van onze hulp. Nederlanders overschatten schromelijk hoeveel onze overheid daadwerkelijk aan ontwikkelingssamenwerking uitgeeft. Aan de borreltafel gaat het al snel over corruptie, zwakke overheden, mislukte projecten en die beruchte strijkstok. 

Feiten en fabels over ontwikkelingshulp

Juist nu moeten we opkomen voor ontwikkelingssamenwerking
Het is tijd voor een eerlijk debat over ontwikkelingssamenwerking. Zeker nu overheden in de westerse wereld steeds kritischer worden op het nut van internationale samenwerking. Goedkope retoriek viert hoogtij en mensen roepen ongefundeerd van alles via social media.  


Onjuiste informatie heeft grote gevolgen

Dit alles heeft grote gevolgen. Op het budget voor internationale samenwerking wordt in Nederland flink bezuinigd. Samenwerkingsverbanden verbroken. Meer en meer gaan we op eigen eilandjes leven, omsloten door muren en hekken. En dat terwijl er nog steeds honderden miljoenen mensen in extreme armoede leven en ontwikkelingslanden de rekening van klimaatverandering gepresenteerd krijgen, terwijl ze vaak nauwelijks een bijdrage aan de oorzaken ervan hebben geleverd.  

Hoeveel hulp mislukt?

Voorbij de borrelpraat: 16 vragen en antwoorden
Daar maakt Wilde Ganzen zich zorgen over. En met ons veel meer humanitaire organisaties. Samen hebben we het boekje ‚ÄėVoorbij de borrelpraat‚Äô gemaakt. In dit boekje worden 16 vragen beantwoord aan de hand van nuttige feiten en hardnekkige fabels over ontwikkelingssamenwerking. Je leest het voor je plezier, om er wijzer van te worden, of om je mening over ontwikkelingssamenwerking aan te scherpen. Daarom benaderen we ook actief de media en politieke partijen om Voorbij de borrelpraat te lezen. Uiteraard is het boekje ook bedoeld voor aan de borreltafel. Vooral daar moeten we de discussie over ontwikkelingssamenwerking op een hoger plan tillen.¬†

Je kunt het boekje hier bekijken en downloaden.