Hij groeide op als straatkind en schopte het tot directeur van een organisatie die zich met veel passie en succes inzet voor kinderen die net als hij op straat belandden. Afgelopen dinsdag overleed Gideon Markin in Ghana op 45-jarige leeftijd aan de complicaties van diabetes. Wilde Ganzen sprak hem nog in maart van dit jaar.

“Ik herinner me uit mijn jeugd dat mijn vader mijn moeder sloeg met een stok”, vertelde Markin begin dit jaar. “Ik was veel te klein om in te kunnen grijpen en het geweld maakte dat ik me thuis nooit veilig voelde. Toen ik twaalf was overleed mijn vader en werd tot overmaat van ramp ons huis afgepakt door zijn familie. Mijn moeder kon daardoor niet meer voor mij zorgen en ik belandde op straat”

“Toen ik dakloos werd, ben ik in mijn eentje vanuit mijn dorp naar Accra gelopen, een afstand van 150 kilometer. Ik kende niemand in de grote stad en probeerde met kleine baantjes wat geld te verdienen of ik ging bedelen voor voedsel. Gelukkig kwam ik in contact met een katholieke organisatie voor straatkinderen, zij gaven me eten en onderdak en vroegen mij te helpen bij het benaderen van andere kinderen die op straat leefden. Ik kende hun manier van leven, ik was een van hen.”

Vertrouwen

“Gaandeweg kreeg ik steeds meer ideeën over hoe de opvang van straatkinderen beter kon. Ik wilde voorkomen dat hen hetzelfde overkomt als wat ik heb meegemaakt. Maar welk plan ik ook had, telkens liep ik tegen hetzelfde probleem aan: bijna niemand wilde mijn project financieel ondersteunen. Ik heb geen opleiding en niet de juiste papieren, mensen vertrouwden mij niet. Nederlandse steun betekende voor mij een keerpunt in mijn leven. Wings of Support (een particulier initiatief van KLM-medewerkers, red.) en later Wilde Ganzen hebben er voor gezorgd dat ik mijn organisatie uit kon bouwen.”

“Maar voor mij bleef het echter moeilijk om projectplannen te schrijven en donoren hier in de buurt te vinden. Hoe we dit konden verbeteren hebben we geleerd via Change the Game Academy. Zo weten we beter onze ideeën te verwoorden en werken we met een stappenplan. We verkopen nu water aan mensen in de buurt, we verhuren ons gebouw voor bijeenkomsten én we hebben grote Ghanese donors aan ons weten te binden. Daardoor is het ons gelukt twee keer meer geld op te halen in eigen land dan voorheen!”

Gideon Markin laat een vrouw en zes kinderen achter. En daarnaast heel veel straatkinderen die dankzij hem en zijn organisatie Urban Poor Child Organization geïnspireerd en gemotiveerd werden om net zo succesvol te worden als Markin zelf.

Wij wensen iedereen die hem heeft gekend heel veel sterkte toe.