Ruim 26 jaar was ze hét gezicht van de ‘ganzenvluchten’ op tv. Op 5 juni overleed ze op 87-jarige leeftijd. Dore Smit. Op haar rouwkaart staat: “Ik heb een mooi leven gehad, maar nu vliegt deze ‘wilde gans’ verder…”

Dore Smit begon haar tv-carrière in 1960 als omroepster bij de IKOR, dat werd opgevolgd door de IKON. Veertig jaar zou ze uiteindelijk bij deze omroep werken en werd door de jaren heen een bekend en vertrouwd gezicht voor vele kijkers. Ze was commentator van verschillende programma’s, waaronder ‘Woord voor Woord’ en ‘God in Frankrijk’. In 1986 werd zij voor haar presentatiewerk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Dore Smit
Dore Smit (1933 – 2021)

Bekend gezicht van de ganzenvluchten

Tussen 1973 en 1999 presenteerde Dore het tv-programma van Wilde Ganzen. In de wekelijkse ‘ganzenvluchten’ besteedde ze aandacht aan de kleinschalige, praktische projecten van aanpakkers die in eigen dorp of buurt  mensen in armoede vooruit willen helpen. Ze deed dat altijd met veel plezier en grote betrokkenheid. Het programma bestaat nog steeds en is uitgegroeid tot een van de langstlopende tv-programma’s in Nederland.

"Ik heb een mooi leven gehad, maar nu vliegt deze 'wilde gans' verder..."

Dore genoot ook bekendheid als actrice. Ze volgde een tijdje lessen aan de Toneelschool in Amsterdam en speelde rollen in onder andere ‘Memorandum van een Dokter’ en ‘Het Onvruchtbare Huwelijk’.

Een mooi moment

De millenniumwisseling was voor haar een mooi moment om te stoppen met televisie. Eind 1999 presenteerde ze voor de laatste keer ons programma en droeg het stokje over aan Jacobine Geel. Tegenwoordig wordt het programma gepresenteerd door Evelien Bosch en uitgezonden op NPO2.

Dankbaar voor haar inzet

Theodora Adriana Plooyer-Smit werd op 27 juni 1933 geboren in Scheveningen en overleed op 5 juni 2021. Wij zijn haar erg dankbaar voor haar inzet voor Wilde Ganzen en voor de IKON. Zij maakte een groot verschil voor mensen in armoede en voor al die vrijwilligers in Nederland die dagelijks kleine ontwikkelingsprojecten ondersteunen.