De Nationale Postcode Loterij schonk tijdens het Goed Geld Gala 2020 een recordbedrag van 376 miljoen euro aan goede doelen. Wilde Ganzen was een van de gelukkigen: wij kregen 900.000 euro. Een prachtig bedrag waar we alle deelnemers aan de Postcode Loterij erg dankbaar voor zijn.

Tijdens de uitreiking sprak de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en ontwikkelaar van het microkrediet Professor Muhammad Yunus. Hij gaf aan hoe belangrijk microkredieten zijn voor mensen die in armoede leven. “Deze mensen zijn niet zielig, ze hebben er niet voor gekozen om arm te zijn, dat is een gevolg van de manier waarop we onze maatschappij hebben ingericht.” Yunus maakte de vergelijking met een bonsai boom. Deze prachtige bomen blijven klein, omdat ze weinig mogelijkheden hebben om te groeien. Plant je een zaadje op een goede plek, dan groeit daar een enorme boom uit. Zo is het ook met arme mensen.”

Mohammad Yunus ontvant een cheque tijdens het Goed Geld Gala 2020.
Maar liefst €2.490.000 voor de Grameen Bank van Mohammad Yunus

Hij vertelde ook over de Grameen Bank, waar hij de oprichter van is: “Gewone banken zijn er voor de rijken. Wij zijn er voor de armen. Gewone banken vind je in de steden. Wij trekken naar het platteland. En gewone banken hebben advocaten. Wij hebben geen advocaten nodig, want we werken niet met contracten en toch betalen onze klanten bijna elke lening helemaal terug.”

Na zijn speech werd hij verrast met een cheque van 2,49 miljoen euro voor zijn stichting Yunus & You Foundation. Met deze bijdrage kan de stichting de jeugdwerkeloosheid in Afrika tegengaan door financiële steun, training en advies aan sociaal ondernemers in Oeganda en Kenia.

Nationale Postcode Loterij bedankt! (foto: Roy Beusker)
Nationale Postcode Loterij bedankt! (foto: Roy Beusker)

Uitbouw Change the Game Academy

Wilde Ganzen gebruikt de schenking van 900.000 euro voor onze organisatie en de verdere uitbouw van ons programma Change the Game Academy, waarmee we overal ter wereld aanpakkers trainen en coachen om lokaal fondsen te werven en op te komen voor hun rechten in eigen land.

Alle schenkingen worden gedaan dankzij de drie miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij ging in 2019 naar meer dan 105 goede doelen op het gebied van mens en natuur. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 6,2 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven.