Wat wordt het: Afrika of Europa?

Lees het verhaal van Semhang, Mary, Beatrice, Yona en Gloria. Zij staan symbool voor alle jongeren in Afrika die graag een toekomstperspectief willen in eigen land.  Het continent kent een sterke bevolkingsgroei. En veel Afrikaanse jongeren zoeken de komende jaren werk om zichzelf en hun familie te kunnen onderhouden. Via een betaalde baan, of een eigen onderneming. Vandaag de dag zien we veel jongeren die een levensgevaarlijke reis ondernemen in de hoop op een beter bestaan in Europa. Leden van PerspActive werken in verschillende landen met en voor jongeren om hen toekomstperspectief in eigen land te bieden. Daar wordt iedereen beter van. Jongeren denken dan wel drie keer na, vóórdat ze zich wagen aan een reis naar Europa met onzekere uitkomst.

Stem voor een goede toekomst
Op woensdag 15 maart zijn er verkiezingen in Nederland. PerspActive wil dat de nieuwe regering zich gaat inzetten voor jongeren wereldwijd. Er moet meer geld beschikbaar komen voor goede projecten in Afrika en het Midden-Oosten om jongeren aan werk te helpen en hen dáár een goed toekomstperspectief te bieden. Dit kan door goede opleidingen, door te bemiddelen tussen bedrijven en jongeren, door de landbouwsector te innoveren en weer aantrekkelijk te maken voor jongeren en door bijvoorbeeld ondernemingszin te stimuleren.

Stem voor #1wereld
PerspActive pleit voor een kans voor iedereen om zich te ontwikkelen en zichzelf te onderhouden. Wij geloven dat dit uiteindelijk veel effectiever en goedkoper is voor Nederland en Europa dan de kosten van jarenlange asiel- en inburgeringsprocedures. Nederland moet dan nu wel meer investeren in ontwikkelingssamenwerking, en met name in jongeren, dan we nu doen. Stem op 15 maart a.s. daarom voor #1wereld, zodat we gezamenlijk de nieuwe regering kunnen aanspreken op een grotere inzet hiervoor!

Semhangn (27)

Semhangn, 29
Semhangn, 27, Ethiopië

“Ik studeer business management in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Dat is niet zo vanzelfsprekend in mijn familie; mijn vader is boer en mijn moeder verkoopt de producten op de markt. Ik woon nog bij hen op het platteland samen mijn vijf broers en zussen. Ik wil graag manager worden bij een bedrijf en in de stad gaan wonen. Daar zijn de kansen op een baan groter; als je tenminste de juiste mensen kent. Want in Ethiopië worden banen lang niet altijd gegeven aan mensen met de juiste ervaring, opleiding en werkhouding. Ik ben bijna afgestudeerd en alles komt vast goed. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst!”

Woord en Daad –lid van PerspActive – biedt jongeren kwalitatief onderwijs om een vakopleiding af te ronden en een passende baan te vinden. Migratie kunnen we niet tegengaan. We kunnen mensen wel betere kansen bieden in hun eigen land.

Mary (29)

Mary, 29, Oeganda
Mary, 29, Kenia

‘Ik kom uit het westen van Kenia en moest al jong voor mijn broertjes zorgen omdat mijn ouders waren overleden. Om rond te komen verkocht ik mais, maar dat leverde niet veel op. Van een vriendin hoorde ik over Ujima waar je een training kon volgen om in de toeristische sector te werken. Daar heb ik zoveel geleerd over omgangsvormen en ik ben veel zelfverzekerder en assertiever geworden. Na de opleiding heb ik in diverse hotels gewerkt. Nu ga ik verder studeren want ik wil graag in een 5-sterren hotel werken. Ik houd van de hotelindustrie vanwege de interactie met mensen en de service die je hen kan bieden.’

Edukans is lid van PerpsActive. Samen met haar lokale partner Ujima in Kenya biedt ze jongeren een opleiding en daarmee perspectief op een baan. Daardoor kunnen jongeren zichzelf onderhouden en een toekomst opbouwen in hun eigen land.

Yona (22)

Yona, 22, Oeganda
Yona, 22, Oeganda

“Omdat mijn ouders het schoolgeld niet konden betalen heb ik de lagere school niet afgemaakt. Ik hielp mijn ouders op het land tot ik hoorde van een zelfhulpgroep hier in het dorp. Daar leerde ik over geld sparen en lenen, ondernemerschap en management. We kregen les van een succesvolle zakenman uit het dorp en hij motiveerde me om ook ondernemer te worden. Ik kocht een varken, slachtte het en van de opbrengst kon ik een ander varken kopen en ik hield geld over. Dat deed ik nog een keer. Weer met winst. Nu heb ik twee biggetjes en ben ik van plan verder te gaan als varkensboer. Ik heb geld om mijn familie te voeden en mijn broertjes en zusjes naar school te sturen. In de toekomst wil ik net zo succesvol worden als de zakenman die me lesgaf!”

Een van de speerpunten van Red een kind – lid van PerspActive – is het mogelijk maken van technische en agrarische trainingen. In zelfhulpgroepen leren jongeren hun leven in eigen hand te nemen en een baan met toekomstperspectief te creëren.

Beatrice (32)

Beatrice, 32, Rwanda
Beatrice, 32, Rwanda

“Ik heb een massagediploma van de vakopleiding VTC Makines hier in Rwanda. De directeur hielp me aan een stageplek in een revalidatiecentrum. Daarna duurde het even voor ik een vaste baan vond. Ik kreeg de kans om een massagepraktijk te beginnen in een gezondheidscentrum. Er was nog helemaal niets dus ik moest alle benodigde materialen zelf regelen en voorschieten. Maar het gaat goed! Er komen steeds meer mensen voor een massage en ik kan voor mezelf en mijn familie zorgen.”

PerspActive lid Light for the World helpt jongeren met een handicap aan een gedegen opleiding en baan. Op die manier kunnen zij in een eigen inkomen voorzien en zijn zij volwaardige burgers die bijdragen aan de economische vooruitgang van hun land.

Gloria (28)

Gloria, 23, Rwanda
Gloria, 28, Oeganda

“Ik begon met één boer die me gierst en sorghum leverde. Dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor mijn voedzame Bushera, een ontbijtdrankje. Nadat ik de  ondernemersprijs won van de Agribusiness Booster van ICCO ben ik met honderden boeren gaan samenwerken. De meesten zijn vrouw. Ze genereren een geregeld inkomen, wat hun leven ten goede komt. Mijn bedrijf groeit zo hard, ik kan de vraag amper aan. Mijn man heeft zijn baan opgezegd en is ook in mijn bedrijf komen werken. Voorheen was ik werkloos en zat ik thuis, en zie me nu: een echte zakenvrouw!”

ICCO is lid van PerspActive. De Agribusiness Booster is een innovatief instrument dat duurzame financiële onafhankelijkheid nastreeft. Het gaat erom de levens en marktpositie van kleine boeren te verbeteren.