De bevalling van Happiness Mabula was allesbehalve vrolijk. De weeën begonnen twee maanden te vroeg en door allerlei medische complicaties was de kans op overleven voor zowel moeder als kind klein. Gelukkig lag ze in het Sengerema ziekenhuis. 

In Tanzania is de babysterfte tien keer hoger dan in Nederland. Ziektes als malaria, te weinig gezond voedsel en slechte hygiëne zorgen voor grote problemen bij zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s.

Ouders durven hun kinderen vaak niet direct na de geboorte een naam te geven. Zo bang zijn ze om hun kind te verliezen.

Sterftecijfer is met veertig procent gedaald

Om hier verandering in te brengen werd er vijf jaar geleden in het Sengerema ziekenhuis een nieuwe afdeling gebouwd voor te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. Tropenarts Niek Versteegde was er nauw bij betrokken: “Dankzij dit project én training aan het zorgpersoneel is het sterftecijfer met veertig procent gedaald!”

Ook Happiness en haar kind konden worden gered. “We hebben een keizersnede gedaan”, vertelt Niek. “We moesten haar baby reanimeren en hij had zuurstof en antibiotica nodig.”

Het ziekenhuis piept en kraakt door eigen succes

Van heinde en verre komen vrouwen nu naar het ziekenhuis, vaak worden ze doorverwezen naar Sengerema vanwege de goede zorg. Niek: “Het ziekenhuis piept en kraakt onder het gewicht van het eigen succes. De ruimte voor de te vroeg geboren baby’s is te klein, er is meer apparatuur nodig en meer bedden en couveuses.”

Ieder kind verdient een naam. Happiness ging naar huis met een gezonde zoon die ze Niek Mandela noemde. Door de afdeling uit te breiden kunnen we nog veel meer ouders het vertrouwen geven in de toekomst van hun baby! Steun jij dit mooie project?

Project in het kort