Van heinde en verre komen vrouwen naar het Sengerema ziekenhuis in Tanzania. Ze weten: dit is een veilige plek voor de geboorte van mijn kind. En met de uitbreiding van de afdeling voor te vroeg geboren baby’s is de zorg nog verder verbeterd.  

Sengerema ligt in een arm en geïsoleerd gebied. Het ziekenhuis had in het verleden weinig middelen. Couveuses van hout werden als een soort doe-het-zelf-project in elkaar gezet. Baby’s werden warm gehouden met gloeilampen. Er was te weinig kennis om bij complicaties een pasgeboren baby in leven te houden. Sterftecijfers waren hoog. 

“Met steun uit Nederland hebben we jaren geleden een afdeling gebouwd speciaal voor pasgeboren kinderen die ernstig ziek zijn”, vertelt Caroline Mtani. Zij geeft leiding aan het medisch personeel op deze afdeling. “We kunnen nu zoveel meer. We hebben speciale bedden, couveuses, medicijnen en zuurstofapparaten.” 

Te weinig bedden in een kleine ruimte

Dankzij deze gespecialiseerde hulp is het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen met veertig procent gedaald. De goede naam van het ziekenhuis zorgt ook voor meer patiënten. Dokters uit de wijde omgeving sturen zwangere vrouwen met problemen door naar het Sengerema ziekenhuis. “Onze afdeling was berekend op 500 opnames per jaar. Nu zijn het er al meer dan 1.500 per jaar”, legt Caroline uit. “Met als gevolg dat er te weinig bedden waren, er altijd veel te veel mensen in de kleine ruimte stonden en ons personeel het veel te druk heeft.” 

Zorg naar hoger niveau

Samen met stichting Vrienden Sengerema Hospital steunde Wilde Ganzen de uitbreiding van de afdeling voor ernstig zieke baby’s. Caroline: “Met extra ruimte, meer apparatuur en training aan onze zorgmedewerkers kunnen we nu meer moeders en kinderen helpen en hebben we de zorg naar een nog hoger niveau getild.” 

Ieder kind verdient een naam

En dat is goed nieuws. Want in Tanzania is de babysterfte tien keer hoger dan in Nederland. Ziektes als malaria, te weinig gezond voedsel en slechte hygiëne zorgen voor grote problemen bij zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Ouders durven hun kinderen vaak niet direct na de geboorte een naam te geven. Zo bang zijn ze om hun kind te verliezen. 

In de zomer van 2021 is de vernieuwde en uitgebreide afdeling officieel geopend. Veel donateurs van Wilde Ganzen hebben hier een bijdrage aan geleverd. Ook zijn er heel veel kaartjes met succeswensen opgestuurd naar het ziekenhuis. Het personeel heeft er slingers van gemaakt, die de ruimte vrolijk versieren.  

Iedereen die heeft meegeholpen dit project tot een succes te maken: hartelijk dank. Prachtig dat we dit samen mogelijk hebben gemaakt!  

Over deze afdeling voor te vroeg geboren baby’s heeft stichting Vrienden Sengerema Hospital een prachtige documentaire gemaakt. Op hun site vind je veel informatie en indrukwekkende verhalen.  

Project in het kort