In november 2019 vroegen wij je hulp bij de uitbreiding van een vakschool voor kinderen en jongeren met een beperking in Sri Lanka. Wat is er terecht gekomen van alle plannen?

In de plaats Uhana in het oosten van Sri Lanka staat de Sarana Special School, hier krijgen kinderen en jongeren met een beperking zorg en onderwijs. De kinderen worden door de school van huis opgehaald en aan het eind van de middag ook weer thuis gebracht. Ideaal voor de ouders die hierdoor zelf de handen vrij hebben om te kunnen werken en het voorkomt dat kinderen in een weeshuis worden geplaatst.

Baanbrekend praktijkonderwijs

De kinderen krijgen naast speciaal onderwijs ook les in hoe je zelfstandig met het openbaar kunt reizen en bijvoorbeeld hoe je zelf boodschappen kan doen. Voor de jongeren een mooie manier om minder afhankelijk van anderen te worden. De school biedt tenslotte ook praktijkonderwijs. Jongeren kunnen een beroepsopleiding volgen, zodat ze straks zelf geld kunnen verdienen en mee kunnen helpen het hele gezin te onderhouden.

Voor Sri Lanka is deze zorg baanbrekend. Kinderen met een beperking groeien nog te vaak geïsoleerd op en worden regelmatig als een last beschouwd. Maatschappelijke integratie staat daarom hoog op de agenda van de Sarana Special School.

Gehandicapte kinderen in Sri Lanka doen boodschappen.
Samen boodschappen doen.

Uitgevoerde plannen

Om de zorg verder te verbeteren wilde de school een voorlichtingsprogramma introduceren voor kinderen, hun families en de lokale gemeenschap. Ook wilde de school uitbreiden met een nieuwe werkplaats.

Er zijn inmiddels twee klaslokalen afgebouwd: een lokaal waar de jongeren praktijkonderwijs krijgen en een lokaal voor meer theoretische vakken. Vanwege de coronacrisis zijn er ook wat bouwprojecten uitgesteld, zoals het vergroten van het bestaande winkeltje. Zodra de lockdown-maatregelen het toelaten zal de winkel afgebouwd en rolstoelvriendelijk gemaakt worden.

De school moest vanwege de lockdown haar deuren sluiten en de kinderen bleven thuis. Maar dit zorgde ook voor nieuwe mogelijkheden. Door het uitdelen van voedselpakketten en het introduceren van thuisonderwijs werd de band tussen de school en de ouders versterkt en de kinderen pakten de thuisopdrachten erg goed op.

Gelukt: geld ophalen in eigen buurt

Voordat de coronacrisis uitbrak werden met steun van Wilde Ganzen en de Nederlandse Friendship Foundation verschillende activiteiten succesvol opgezet. Medewerkers van de school volgden trainingen van Change the Game Academy, het onderwijsprogramma van Wilde Ganzen. Zo leerden ze hoe je lokaal geld kunt ophalen. Dit werd gelijk in praktijk gebracht, waardoor het lukte om de helft van alle lunches voor de kinderen met donaties uit eigen omgeving te betalen.

Bijzondere ontmoetingen

De kinderen en jongeren kregen praktische lessen en hun zelfgemaakte producten werden op de markt verkocht. Ook introduceerde de school ontmoetingen tussen de kinderen, hun ouders en mensen uit de buurt. Door samen spelletjes te spelen ontstond er meer begrip voor kinderen met een beperking en kregen mensen door dat de kinderen veel meer in hun mars hebben dan ze dachten.

Liefdevolle zorg en goed onderwijs

‘Tevreden op je dag terugkijken en je alweer verheugen op de dag van morgen.’ Dat is het motto van de Sarana Special School. Dankzij dit project krijgen kinderen en jongeren met een beperking liefdevolle zorg en nog beter onderwijs dan voorheen. En dat verdienen ze!

Project in het kort