Met de uitbreiding van hun vakschool, een nieuw voorlichtingsprogramma en trainingen voor de docenten kunnen in Sri Lanka meer kinderen en jongeren met een beperking goed onderwijs krijgen.

In de plaats Uhana in het oosten van Sri Lanka staat de Sarana Special School, hier krijgen kinderen en jongeren met een beperking zorg en onderwijs. De kinderen worden door de school van huis opgehaald en aan het eind van de middag ook weer thuis gebracht. Ideaal voor de ouders die hierdoor zelf de handen vrij hebben om te kunnen werken en het voorkomt dat kinderen in een weeshuis worden geplaatst.

Project in het kort

De kinderen krijgen naast speciaal onderwijs ook les in hoe je zelfstandig met het openbaar kunt reizen en bijvoorbeeld hoe je zelf boodschappen kan doen. Voor de jongeren een mooie manier om minder afhankelijk van anderen te worden. De school biedt tenslotte ook praktijkonderwijs. Jongeren kunnen een beroepsopleiding volgen, zodat ze straks zelf geld kunnen verdienen en mee kunnen helpen het hele gezin te onderhouden.

Stimuleren maatschappelijke integratie van jongeren met beperking

Voor Sri Lanka is deze zorg baanbrekend. Kinderen met een beperking groeien nog te vaak geïsoleerd op en worden regelmatig als een last beschouwd. Maatschappelijke integratie staat daarom hoog op de agenda van de Sarana Special School. Om dit verder te verbeteren wil de school een voorlichtingsprogramma introduceren voor kinderen, hun families en de lokale gemeenschap. Ook wil de school uitbreiden met een nieuwe werkplaats.

Om lokaal fondsen te werven en de overheid van Sri Lanka aan te spreken op haar verantwoordelijkheid, willen de docenten graag trainingen volgen om hun kennis en vaardigheden verder te vergroten. Deze trainingen gaan ze volgen bij Change the Game Academy, het onderwijsprogramma van Wilde Ganzen.

‘Tevreden op je dag terugkijken en je alweer verheugen op de dag van morgen.’ Dat is het motto van de Sarana Special School. Samen met de Nederlandse Friendship Foundation hopen we dat nog meer kinderen en jongeren met een beperking van deze liefdevolle zorg en het goede onderwijs gebruik mogen maken. Help jij mee?