Dwars door de Amazone in Brazilië stroomt de Tapajós. Deze rivier is van levensbelang voor bijzondere dieren en planten. De oorspronkelijke bevolking strijdt voor behoud van dit prachtige landschap én hun eigen voortbestaan. Want vernietiging van de natuur hier heeft grote gevolgen voor mens en dier wereldwijd. 

“Er wordt zoveel over de Amazone gesproken in de wereld, maar nooit wordt onze stem gehoord.” Walter Kumaruara staat dan ook vierkant achter dit nieuwe project. Deze jonge activist is een van de oprichters van een organisatie die opkomt voor de toekomst van jongeren in dit gebied. Want er is nogal wat aan de hand. Grote stukken bos worden gekapt voor het verbouwen van soja, rijst en mais. Andere gebieden worden verwoest door mijnbouw.

Steun oorspronkelijke bewoners

Als de Amazone verdwijnt, verdwijnt niet alleen het evenwicht in de natuur, het zorgt er ook voor dat de inheemse bevolking hun land en inkomsten verliest. Nu al hebben veel oorspronkelijke bewoners in Brazilië te maken met voedseltekorten, ziektes, geweld en gedwongen verhuizingen. “Samen met andere mensenrechtenorganisaties willen we onze stem laten horen in de media”, legt Walter uit. “Er leven hier veel mensen in armoede en afgezonderd van de rest van de wereld, zonder mobiele telefoon en internet. Hun verhaal moet verteld worden, zodat mensen weten wat hier gebeurt.” Dat vindt ook Naldinho Kumaruara. “Ik ben zelf afstammeling van de oorspronkelijke bevolking en vind dat wij moeten vechten voor ons land, ons water, ons bos, onze dieren, voor al het leven. Moderne technieken kunnen ons daarbij helpen.”

Geen pijl en boog, maar moderne techniek

Wilde Ganzen steunt daarom een nieuw project van de Braziliaanse organisatie CITA en de Sinchi Foundation om de mensenrechten van de oorspronkelijke bevolking te verdedigen. Door de inzet van technologie kunnen activisten in het Amazonegebied milieuschade in kaart brengen. Door trainingen te geven over eigen rechten en juridische procedures kunnen de bewoners voor zichzelf en de natuur opkomen. En door camera’s uit te delen kunnen de mensen hun eigen verhaal vertellen en laten zien wat er speelt in hun gebied. “Vandaag vechten we niet meer met pijl en boog”, zegt Naldinho. “Met moderne technieken hebben we een nieuw wapen om onze problemen te laten zien. Vooral voor jongeren is dit ontzettend belangrijk om onze toekomst veilig te stellen. En daarmee ook de toekomst van de wereld.”

Wil jij de oorspronkelijke bevolking en het Amazonegebied steunen? Maak dan een donatie over aan dit belangrijke project.

Project in het kort

  • Hiermee help je 15000 mensen
  • € 46.575
  • Brazilië
  • Klimaatactie
  • 2022.0062