Het bestuur van een basisschool in Tanzania wil graag een installatie voor biogas aanschaffen. Dat is beter voor de gezondheid van de kinderen, de koks én het milieu.

Elke dag brandt hier de zon. De grond is stoffig en droog. Her en der staat een acaciaboom de elementen te trotseren.

Project in het kort

Dagelijks een boomtakje mee naar school

Veel hout is er niet meer in de regio Mbaash. En dat is een groot probleem, want de meeste mensen koken nog op een vuurtje gestookt met hout. Zo ook op de Mbaash Primary School, de enige basisschool in de wijde omgeving. Ruim 550 kinderen komen hier voor goed onderwijs en een schoolmaaltijd. Om het fornuis warm te houden, moet elk kind dagelijks een boomtakje mee naar school nemen. En dat is een lastige opgave nu het hout opraakt.

De school wil graag een biogasinstallatie aanschaffen, daarmee kan het fornuis gestookt worden op dierlijk mest. In plaats van hout nemen de kinderen dan koe-, schapen- of ezelmest mee naar school. Dat is ruim voor handen, want elk gezin heeft wel eigen vee. Daarnaast is koken met een biogasinstallatie veel gezonder, want er komt geen rook bij vrij.

De laatste bomen sparen dankzij biogas

Een beter milieu begint bij jezelf. Dat vindt ook het schoolbestuur. Ze hopen met biogas een voorbeeld te zijn voor de rest van de buurt, zodat straks iedereen overstapt op deze manier van koken. Dat voorkomt dat ook de laatste bomen gekapt worden.

Help jij de Maasai die in de regio Mbaash wonen? Samen met stichting Tanzania Support kunnen we investeren in een betere toekomst voor de kinderen. Ook willen we met dit project nadrukkelijk het milieu helpen. Niet alleen met biogas, maar ook door mensen te onderwijzen over het belang van vergroening van de regio.