In de stad Yundum in Gambia wonen ruim 20.000 mensen en er is maar 1 gezondheidscentrum. Het eerste ziekenhuis ligt kilometers verderop, waardoor zwangere vrouwen met complicaties onnodig overlijden. Dat moet veranderen vinden ze in Gambia.

In Gambia bouwt de overheid klinieken en werft medisch personeel. Maar dat is nog lang niet afdoende om in alle streken goede gezondheidszorg aan te kunnen bieden. De stad Yundum is zo’n gebied dat tussen wal en schip valt.

1 ambulance beschikbaar

Er is welgeteld 1 gezondheidscentrum voor 20.000 mensen. Naast een eerste hulppost, wordt hier prenatale zorg aangeboden en kunnen moeders er terecht voor bijvoorbeeld een vaccinatie voor hun kind. Dat gaat prima, zolang er geen spoedeisende gevallen zijn. Maar een zwangere vrouw met bloedingen kan er niet geholpen worden. Er is maar 1 ambulance, dus je moet geluk hebben als die beschikbaar is om je over slechte wegen naar het ziekenhuis te brengen (waar ze trouwens ook niet alle kennis en materialen in huis hebben). Of je moet genoeg geld hebben om een taxi te kunnen betalen. Het gevolg is dat moeders en baby’s onnodig overlijden.

Een kraamkliniek redt levens

Mama Africa for Gambia is met mensen in de buurt en met de lokale overheid in gesprek gegaan over de bouw van een kraamkliniek. Iedereen is enthousiast en helpt intussen hard mee om het geld voor de kliniek bij elkaar te krijgen. De fundering voor het gebouw is inmiddels al gelegd en het bouwplan goedgekeurd. De overheid levert personeel en medicijnen en zorgt voor het onderhoud.

Help jij mee om de bouw van deze kraamkliniek mogelijk te maken? In de toekomst kunnen in deze kliniek complicaties tijdens zwangerschappen behandeld én voorkomen worden. Na de bevalling krijgen alle moeders voorlichting over hygiëne, verzorging en voorbehoedsmiddelen.

Project in het kort