Om klimaatverandering in Niger tegen te gaan, wordt een boomkwekerij opgezet en worden boeren opgeleid om in droge gebieden nieuwe bomen te planten.

In Niger, een van de armste landen ter wereld, zijn de gevolgen van klimaatverandering duidelijk merkbaar. Het land is de laatste tijd meerdere keren getroffen door zware overstromingen en uitzonderlijke droogte.

Water erosie in Niger

Onvruchtbare grond zorgt voor slechte oogsten

Ook in Lawey, in de regio Tillabéri, spelen deze problemen. De vallei in dit gebied kampt met ernstige bodemerosie. Dat zorgt voor onvruchtbare grond en teruglopende landbouwopbrengsten. En dat terwijl de bevolking hier afhankelijk is van de landbouw en het voedsel dat dit oplevert.

Opzetten boomkwekerij en groentetuin

Tijd voor actie dus. Twee organisaties, S-Eau-S Sahel (opgericht door migranten uit de Sahel, met veel ervaring in herbebossing) en ANVDR uit Niger, trekken samen op om de toenemende erosie en droogte aan te pakken. Het plan is om de beschadigde landbouwgronden te herstellen door het opzetten van een boomkwekerij en een groentetuin.

Boeren krijgen trainingen

Hier worden lokale boeren getraind in herbebossing, erosiebestrijding, irrigatietechnieken en in het gebruik van klimaatbestendige gewassen. De bomen die hier worden gekweekt, zullen worden verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om dit project verder uit te breiden, zodat nog meer bomen kunnen worden geplant.

Steun de strijd tegen klimaatverandering

Met jouw donatie wordt een terrein aangekocht voor de kwekerij en wordt tuingereedschap gekocht. Tien mensen krijgen een opleiding tot boomkweker en boomverzorger. Ook wordt er een bosbeheercomité opgericht om boeren uit de omgeving bij het project te betrekken en ze te begeleiden bij het planten van bomen en het kweken van nieuwe gewassen.

Project in het kort