Ouders van kinderen met een beperking zitten in grote problemen in Bangladesh. Hun kind krijgt niet de zorg die het nodig heeft en door de coronacrisis zitten ze zelf zonder werk. Een vader verkocht zijn cementmolen, zodat hij wat geld had voor voedsel…

In Bangladesh helpt Wilde Ganzen mee aan de bouw van een nieuw dagcentrum voor kinderen met een beperking. Door de coronacrisis is de bouw bijna stil komen te liggen. We spraken met Ria Schmitz van de Nederlandse stichting Physci.

Project in het kort

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?
Ria: “Gelijk na de lockdown verloren vele ouders hun baan. Het zijn voornamelijk dagloners en geen werk betekent geen geld om eten te kopen. Ze hebben geen spaargeld, waardoor mensen gelijk zonder voedsel zaten en er honger ontstond. De kinderen kunnen ook het dagcentrum nu niet bezoeken. Een vader verkocht zijn enige bron van inkomsten: een cementmolen waarmee hij dagelijks naar bouwplaatsen ging…”

Een man sjouwt stenen in Bangladesh.
Deze vader verkocht zijn enige bron van inkomsten en verdient nu wat geld met het sjouwen van stenen.

Wat voor actie hebben jullie ondernomen?
“Wij zorgen er met voedselpakketten voor dat alle gezinnen voldoende te eten hebben. De overheid deelt wat rijst uit, wat trouwens ook niet heel veilig gebeurt: mensen staan hutje mutje op pleinen om wat rijst te kunnen bemachtigen. Maar dat is lang niet genoeg.”

Zijn jullie al bezig na te denken over de nabije toekomst?
“Onderdeel van onze strategie was altijd al om ouders zoveel mogelijk te instrueren in het geven van oefeningen en zorg voor hun kind thuis. Hun kind komt namelijk niet iedere dag bij het behandelcentrum. We hebben voor hulpmiddelen gezorgd, zodat de therapie zeven dagen per week gegeven kan worden. Dat is een geluk bij een ongeluk. Maar in overleg met Wilde Ganzen zijn we nu een structurele oplossing aan het bedenken om de ouders straks in hun eigen onderhoud te kunnen laten voorzien. Zo denken we aan het verstrekken van naaimachines aan moeders waarmee ze thuis kleding mee kunnen maken en riksja’s aan vaders, zodat ze met taxivervoer geld kunnen verdienen.”

Een man in Bangladesh met zijn voedselpakket.
Wilde Ganzen en stichting Physci zorgen voor voedselpakketten.

Wat is je verder opgevallen in deze crisistijd?
“Ik ben blij te merken hoe betrokken mensen in Nederland zijn. Eerst durfde ik niet echt om geld te vragen, mensen hebben ook hier het moeilijk, dus ik begon voorzichtig via Whatsapp mijn vrienden over de situatie in Bangladesh te vertellen. Daar kreeg ik ontzettend veel positieve reacties op, waardoor ik de moed kreeg om via Facebook geld te vragen. Binnen vier dagen hadden we 6.500 euro en na een week 9.000 euro ingezameld. Zo bijzonder vind ik dat! En in Bangladesh had iemand bij de eerste verdeling van de voedselpakketten de lokale media ingeschakeld. Het kwam dus in de krant, met als gevolg dat andere mensen geïnspireerd raakten en ook voedsel uit gingen delen. Zo fijn dat mensen elkaar helpen!”

De bouw van het nieuwe dagcentrum gaat ondertussen in een heel laag tempo door. De vader die zijn cementmolen verkocht werkt inmiddels op de bouwplaats, zo kan ook hij nog wat geld verdienen. Tot het af is, mag het centrum in hun oude gebouw blijven zitten van de eigenaar.

De bijdrage van Wilde Ganzen aan dit noodhulpproject is mogelijk gemaakt door het Wilde Ganzen Coronafonds. Wil jij dit noodplan en andere projecten steunen? Kom dan in actie en maak vandaag nog een donatie over aan dit fonds.