Het Holy Family Hospital is een groot opleidingscentrum voor artsen en zorgmedewerkers in Ghana. Ook Nederlandse tropenartsen maken hier hun opleiding af. Om verspreiding van corona te voorkomen hebben de artsen en verpleegkundigen zo snel mogelijk beschermend materiaal nodig.

“Laten we hopen dat we er op tijd bij zijn.” Dat zegt Harm de Haan. In het dagelijks leven is hij gynaecoloog bij Isala, een ziekenhuisorganisatie in de regio van Zwolle. Al jaren heeft hij als tropenarts contact met het Holy Family Hospital, ook zit hij in het bestuur van stichting Berekum. Deze stichting steunt het ziekenhuis in Ghana en bevordert de medische kennis in het land.

Project in het kort

“Vroeger kwamen Nederlandse tropenartsen de operaties uitvoeren in het Holy Family Hospital, vandaag wordt het ziekenhuis geleid door Ghanese artsen en geven ze les aan onze Nederlandse tropenartsen in het laatste jaar van hun opleiding”, vertelt Harm.

Angst onder zorgpersoneel van het Hospital

De coronacrisis maakt mensen bang. Er zijn al verdachte gevallen van besmetting in de buurt van het ziekenhuis. “Er leeft angst, ook onder het zorgpersoneel. Er zijn weinig testen beschikbaar en je kan mensen wel vertellen dat ze niet de straat op mogen, maar als je geen eten hebt, dan moet je wel je huis uit.”

Daarom is er een noodplan opgesteld door het ziekenhuis. Er zijn handwasstations op verschillende plekken neergezet, bezoekers worden gescreend en patiënten die mogelijk besmet zijn liggen op een kamer, afgezonderd van de rest. Harm: “Het zorgpersoneel wordt getraind in het herkennen en behandelen van covid-19 en ze kennen de protocollen. Het enige wat ze niet genoeg hebben is beschermende materialen: mondkapjes, handschoenen, schorten en laarzen.”

“Met hiv en corona heb je een groot probleem”

“We kunnen alleen maar hopen dat we daarmee het virus in toom kunnen houden”, vertelt Harm. “Als hier een epidemie uitbreekt, kan het ziekenhuis slechts extra zuurstof geven en goede verzorging. Meer mogelijkheden zijn er niet. Een geluk is dat weinig mensen overgewicht hebben, want dat schijnt de ziekte te kunnen verergeren. Daar staat tegenover dat veel bewoners geen goede afweer hebben. Als je hiv hebt en corona komt daar bovenop, dan is dat een groot probleem.”

Professionele aanpak

“Wilde Ganzen werkt al een tijdje samen met Holy Family Hospital en stichting Berekum bij de renovatie van de kraamkliniek”, vertelt projectmedewerker Sandra van der Berg . “Dit noodhulpproject komt er tussendoor. Al snel hadden ze een triagetent opgezet en daarna zijn ze serieus aan de slag gegaan met het uitwerken van protocollen en aanpassingen in de inrichting van het ziekenhuis. Hun aanpak is erg professioneel. Daarom steunen wij ze graag met noodhulp, zodat beschermende kleding aangeschaft kan worden.”

De bijdrage van Wilde Ganzen is mogelijk gemaakt door het Wilde Ganzen Coronafonds. Wil jij dit noodplan en andere projecten steunen? Kom dan in actie en maak vandaag nog een donatie over aan dit fonds. Wil je meer weten over het Holy Family Hospital, bezoek dan de website van stichting Berekum.