In het regionale Holy Family Hospital in Ghana liep de invoering van een coronaprotocol op rolletjes. Het personeel kwam snel in actie en met steun van Wilde Ganzen werd er beschermende kleding aangeschaft. Zo is verdere verspreiding van corona voorkomen en kon het personeel door blijven werken.

2 ziekenhuismedewerkers in beschermende kleding.
Met de nieuwe pakken is het risico op verspreiding van het virus minimaal.

Het Holy Family Hospital is een groot opleidingscentrum voor artsen en zorgmedewerkers in Ghana. Ook Nederlandse tropenartsen maken hier hun opleiding af. “Laten we hopen dat we er op tijd bij zijn.” Dat zei Harm de Haan in het voorjaar van 2020. In het dagelijks leven is hij gynaecoloog bij Isala, een ziekenhuisorganisatie in de regio van Zwolle. Al jaren heeft hij als tropenarts contact met het Holy Family Hospital, ook zit hij in het bestuur van stichting Berekum. Deze stichting steunt het ziekenhuis in Ghana en bevordert de medische kennis in het land.

“Vroeger kwamen Nederlandse tropenartsen de operaties uitvoeren in het Holy Family Hospital, vandaag wordt het ziekenhuis geleid door Ghanese artsen en geven ze les aan onze Nederlandse tropenartsen in het laatste jaar van hun opleiding”, vertelde Harm.

Angst onder zorgpersoneel voor corona

De coronacrisis maakte mensen bang. Er waren in de buurt verdachte gevallen van. “Er leeft angst, ook onder het zorgpersoneel. Er zijn weinig testen beschikbaar en je kan mensen wel vertellen dat ze niet de straat op mogen, maar als je geen eten hebt, dan moet je wel je huis uit”, legde Harm uit.

Voortvarend met noodplan

Het ziekenhuis ging voortvarend aan de slag en kwam met een noodplan. Er werden handwasstations op verschillende plekken neergezet, bezoekers werden gescreend en patiënten die mogelijk besmet zijn liggen op een kamer, afgezonderd van de rest. Harm: “Het zorgpersoneel is getraind in het herkennen en behandelen van covid-19 en ze kennen de protocollen. Het enige wat ze niet genoeg hebben is beschermende materialen: mondkapjes, handschoenen, schorten en laarzen.”

Een vrouw in het ziekenhuis in beschermende kleding.
De kleding is beschikbaar gekomen dankzij steun van donateurs van Wilde Ganzen.

“Met hiv én corona heb je een groot probleem”

“Als hier een epidemie uitbreekt, kan het ziekenhuis slechts extra zuurstof geven en goede verzorging. Meer mogelijkheden zijn er niet. Een geluk is dat weinig mensen overgewicht hebben, want dat kan de ziekte verergeren. Daar staat tegenover dat veel bewoners geen goede afweer hebben. Als je hiv hebt en corona komt daar bovenop, dan is dat een groot probleem.”

Professionele aanpak

“Wilde Ganzen werkt al een tijdje samen met Holy Family Hospital en stichting Berekum bij de renovatie van de kraamkliniek”, vertelt projectmedewerker Sandra van der Berg. “Dit noodhulpproject komt er tussendoor. Al snel hadden ze een triagetent opgezet en daarna zijn ze serieus aan de slag gegaan met het uitwerken van protocollen en aanpassingen in de inrichting van het ziekenhuis. Hun aanpak is erg professioneel. Daarom steunden wij ze graag met noodhulp, zodat beschermende kleding aangeschaft kon worden.”

Mondkapjes en handschoenen

Dankzij een bijdrage uit het Wilde Ganzen Coronafonds zijn operatieschorten gekocht, maskers, mondkapjes, wegwerphandschoenen en laarzen. Daarmee kon het personeel zich goed beschermen Ă©n kon het ziekenhuis gewoon door blijven draaien.