Wilde Ganzen heeft al jaren en warme band met CE CAMILO, een centrum voor mensen met een beperking in Colombia. Er kan op dit moment geen zorg worden geboden aan kwetsbare kinderen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De gevolgen zijn groot.

Maria Poulisse is een Nederlandse non die in de stad Barranquilla dit centrum heeft opgericht. Zij vertelt: “Kinderen met een beperking mogen niet meer naar ons centrum komen, ze krijgen daardoor geen onderwijs, geen therapie en missen ook de warme maaltijd. De meeste ouders werken op straat en hun inkomsten zijn dramatisch verminderd. In veel gezinnen wordt honger geleden.”

Project in het kort

Artsen in Colombia durven de arme wijken niet in

De kinderen die door CE CAMILO geholpen worden, hebben een zwakke gezondheid en een medische behandeling nodig. Zorg die niet meer beschikbaar is. “Er zou thuiszorg moeten zijn, maar artsen willen niet naar de arme wijken komen”, vertelt Maria. “En ouders wordt afgeraden naar een ziekenhuis te gaan.”

Samen met stichting Maasdriel steunt haar Missionarissen biedt Wilde Ganzen noodhulp aan CE CAMILO. Hard nodig, want deze kwetsbare doelgroep valt tussen wal en schip. Ze kregen al geen goede zorg vanuit hun ziekenfonds, nu is dat nog veel erger geworden. De overheid heeft voedselpakketten uitgedeeld, maar het eten was na drie dagen op en lang niet iedereen kreeg een pakket.

Kleurplaten, speelgoed en verhalen

Vanuit het Wilde Ganzen Coronafonds hebben we ervoor gezorgd dat families van kinderen met een beperking ondersteuning en voedsel krijgen. Tot tenminste 1 augustus krijgen ze twee keer per maand een groot voedselpakket. De kinderen krijgen thuisplannen, met spelletjes, kleurplaten en eenvoudige opdrachten. Ook krijgen ze speelgoed te leen en boeken met verhaaltjes.

“Alle kinderen worden twee keer per week gebeld door een lid van ons team”, vertelt Maria. “Ouders zonder mobiel krijgen er eentje van ons te leen. Mochten er gezondheidsproblemen zijn, dan bellen we met het ziekenfonds of schakelen we de gemeente in. Daarnaast proberen we ook huisbezoeken zoveel mogelijk door te laten gaan, zodat kinderen fysiotherapie blijven krijgen en we signalen van huiselijk geweld, agressie en angstaanvallen tijdig herkennen en kinderen zoveel mogelijk kunnen beschermen.”

Crisis heeft onderlinge band versterkt

Het team van CE CAMILO is vastbesloten de beste zorg voor de kinderen te blijven bieden. De salarissen van het personeel worden door het centrum gewoon doorbetaald. Maria: “Deze crisis heeft de onderlinge band en inzet versterkt. Iedereen wil deze kinderen door de coronacrisis slepen.”

Dit noodhulpproject is mede mogelijk gemaakt door het Wilde Ganzen Coronafonds. Wil jij dit noodplan en andere ondersteunen? Kom dan zelf in actie en maak vandaag nog een donatie over aan het Wilde Ganzen Coronafonds.