De mensen in Ghana lijden door de coronacrisis. Op een normale dag kunnen ze met het geld dat ze verdienen net genoeg eten op tafel zetten. Nu zitten ze werkeloos thuis. Geen inkomen is geen eten. Stichting Adamfo Ghana komt met noodhulp, maar denkt ook alvast na over verbeteringen na de coronacrisis.

“Sinds de crisis uitbrak staat de telefoon bij onze partner Street Children Project in Ghana roodgloeiend”, vertelt Marre Adu-Ampong. “Moeders weten niet hoe ze hun kinderen te eten moeten geven. Mensen zijn bang hoe het straks verder moet.” Niemand uit hun doelgroep heeft een vangnet. Ze hebben geen geld kunnen sparen en ze krijgen geen uitkering. De meeste mensen slapen ’s nachts buiten of betalen geld om met een groep in een container te kunnen slapen. Marre: “Komt er op tijd hulp? De overheid zit vol plannen, maar de uitvoering gaat langzaam en de voorlichting laat te wensen over.”

Project in het kort

Het was gelijk duidelijk dat dringende hulp noodzakelijk was. Met steun uit het Wilde Ganzen Coronafonds krijgen 400 straatkinderen en hun families voedselpakketten en warme maaltijden. “Om te kunnen overleven delen we naast voedsel ook toiletpapier, zeep en gezichtsmaskers uit”, vertelt Marre.

Naast directe actie kijken de Ghanezen en hun partners naar de toekomst. “Want hoe moet het straks verder? Medewerkers gaan met de kinderen en families in gesprek om samen te werken aan een plan om van de straat te komen. Sommige mensen hebben ondersteuning nodig om een eigen bedrijfje op te kunnen starten, anderen hebben baat bij onderwijs.”

Vijf straatmeiden worden cateraars

Nu er zoveel eten gekookt moet worden, is dat een unieke kans voor vijf voormalige straatmeiden om ervaren cateraars te worden. Ze hebben de uitdaging om 150 warme, voedingsrijke maaltijden per dag te cateren voor de dakloze gemeenschap. Marre: “Ze krijgen een opleiding en als ze straks hun diploma hebben gehaald, helpen we ze bij het opzetten van een eigen cateringbedrijf.”

Lokale overheid moet in actie komen

Daar eindigt het niet. Stichting Adamfo Ghana vindt dat naast actie en bewustwording over de toekomst ook capaciteitsversterking belangrijk is. “Met alleen onze hulp en onderwijs ben je er niet”, legt Marre uit. “De inzet van de overheid is ook belangrijk. We lanceren een grootschalige lobby- en mediacampagne om de lokale autoriteiten aan te zetten tot actie en het nemen van verantwoordelijkheid naar de dakloze gemeenschap voor de gevolgen van de coronacrisis. Zo versterken we ook de kracht van onze lokale partner om voor zichzelf op te komen.”

Wil jij dit noodplan en anderen ondersteunen? Kom dan zelf in actie en maak vandaag nog een donatie over aan het Wilde Ganzen Coronafonds.