Dankzij stichting Kaalo en met steun van Wilde Ganzen heeft een paar jaar geleden een vluchtelingenkamp in de Somalische regio Puntland schoon drinkwater gekregen. Een uitkomst in deze coronacrisis. Wel moet er nu alles aan gedaan worden om te voorkomen dat mensen ondervoed raken.

In 2018 vroegen we je aandacht voor een belangrijk project in Puntland. In de regio wonen vluchtelingen die al sinds 1991 in kampen wonen. Ze zijn destijds gevlucht voor de burgeroorlog in Oost-Somalië en kunnen sindsdien niet meer terug. Ze wonen daar zeer dicht op elkaar onder arme, primitieve en uiterst onhygiënische omstandigheden.

Project in het kort

Gelukt: schoon drinkwater

Stichting Kaalo zet zich voor deze vluchtelingen in. Met jouw steun hebben ze het kamp Shabeele drie waterpompen kunnen plaatsen, met daarbij een waterkiosk. Vrouwen uit het kamp zorgen voor de verdeling van schoon drinkwater. Dat dit project is gelukt, is nu een uitkomst. De vluchtelingen kunnen gelukkig hun handen wassen!

Maar daarnaast slaat de coronacrisis hard toe in Puntland. De situatie in de vluchtelingenkampen is kritiek. Doordat het dagelijks leven stil is komen te liggen, is er geen werk. Mensen verdienen niks meer en kunnen dus geen voedsel kopen. Ook de aanvoer van eten is minimaal.

Drie meisjes staan bij een watertap voor schoon drinkwater in Puntland, Somalië.

Voedselpakketten en mondkapjes

Om te voorkomen dat mensen sterven van de honger, is een noodcampagne gestart. Tot half augustus krijgen 1200 vluchtelingen in Shabeele voedselpakketten. Daar kunnen ze deze moeilijke periode overleven. Ook wordt er voorlichting gegeven over het coronavirus en worden handschoenen, mondkapjes en zeep uitgedeeld.

Projectmedewerker Johanne van Dijk van Wilde Ganzen: “Deze noodhulp is ontzettend belangrijk, omdat de mensen in het kamp zo dicht op elkaar zitten. We moeten er niet aan denken dat hier het virus uitbreekt. We hebben al jaren goed contact met stichting Kaalo en hun partner in Puntland en ze hebben al veel werk verzet in de vluchtelingenkampen. Dat wij ze nu steunen met noodhulp is niet meer dan logisch.”

Drie meisjes staan bij een watertap voor schoon drinkwater in Puntland, Somalië.

Dit noodhulpproject is mede mogelijk gemaakt door het Wilde Ganzen Coronafonds. Wil jij dit noodplan en andere ondersteunen? Kom dan zelf in actie en maak vandaag nog een donatie over aan het Wilde Ganzen Coronafonds.