In de overvolle townships van Johannesburg wordt de arme bevolking ontzettend hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Stichting Rhiza en de Zuid-Afrikaanse organisatie Rhiza Babuyile komen met een noodplan.

Het coronavirus grijpt in Zuid-Afrika razendsnel om zich heen. Anders dan in Nederland heeft Zuid-Afrika veel minder capaciteit en middelen om het virus te lijf te gaan en de schade zoveel mogelijk te beperken. Mensen in de townships wonen dicht op elkaar, waardoor afstand houden onmogelijk is en handen wassen met zeep is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven.

Project in het kort

Verzwakt immuunsysteem en slechte hygiëne in townships

Maar er speelt nog een ander belangrijk probleem in Zuid-Afrika: ontzettend veel mensen – en dan vooral veel jongeren – zijn besmet met hiv en tuberculose of hebben een andere medische aandoening. Hun zwakke immuunsysteem in combinatie met slechte voeding en hygiëne maakt hen extra kwetsbaar voor het coronavirus.

De regering heeft een lockdown ingevoerd, maar slechte informatievoorziening en grote onwetendheid onder de bevolking over het coronavirus doen het ergste vrezen. Daarom komt de Zuid-Afrikaanse organisatie Rhiza Babuyile samen met de Nederlandse stichting Rhiza met noodhulp, wat Wilde Ganzen per direct gefinancierd heeft om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden.

Goede informatie en voedselpakketten

De noodhulp bestaat uit het informeren van 50.000 mensen in townships in Kaapstad en Pretoria over het coronavirus: hoe verspreiding plaatsvindt, wat de symptomen zijn en wat je moet doen als iemand symptomen heeft.

6.000 kinderen en hun gezinnen krijgen voedselpakketten, met daarin ook zeep en ontsmettingsmiddelen. Tevens zitten in het pakket potloden, papier en een boekje met concrete opdrachten van docenten, zodat kinderen thuis kunnen leren.

Honderd ondernemers krijgen hulp en coaching nu hun inkomsten zijn weggevallen. We helpen ze daarnaast met voedselpakketten. En tenslotte ondersteunen we gezondheidswerkers in de townships waar we kunnen: we testen regelmatig of ze besmet zijn of niet en geven ze mondkapjes, brillen, schorten en handschoenen.

Dit project financieren we vanuit het Wilde Ganzen Coronafonds. Het grote bedrag dat stichting Rhiza heeft opgehaald, heeft Wilde Ganzen vermeerderd.

Wil jij dit noodplan en anderen ondersteunen? Kom dan in actie en maak vandaag nog een donatie aan het Wilde Ganzen Coronafonds over.