Zeg je ‘Wanyuri’ in Kameroen, dan zeg je ‘kind van Yuri’. En dat is de oprichtster van de Wanyuri Foundation in de breedste zin van het woord. Sunjo Relindis Kiven heeft deze Belgische stichting opgericht in naam van haar moeder die de bijnaam ‘Yuri’ droeg, ‘zij die luistert’. Sunjo vertelt over haar bijzondere moeder en het gelukte project.

“Ik ben een trotse geboren en getogen Kameroense. Tot mijn negentiende heb ik in de stad Bamenda gewoond met mijn vijf zussen en mama. Zij zorgde niet alleen dat wij goede opleidingen volgden, maar ook dat armere jongeren uit omringende dorpen die kans kregen. Als mensen gemotiveerd waren, maar letterlijk geen kant op konden, kwam zij ze persoonlijk halen. In de loop der jaren rondden talloze studenten hun opleidingen af en vonden zij banen.”

Doorgaan

“Helaas heeft ze niet meer meegemaakt dat ik mijn master Economics & Finance in België heb afgerond. Ik ben hier gebleven en heb samen met mijn Belgische man een tweejarige zoon. In 2015 was ik aan het bidden op haar herdenkingsdag en ineens sprak God tot mij. Ik moest voor mama doorgaan met het steunen van mensen in Kameroen. Mijn zussen waren meteen van de partij en inmiddels zijn we een aantal mooie projecten verder. We richten ons voornamelijk op meisjes, weduwen, alleenstaande moeders en vluchtelingen uit buurlanden. Dit zijn toch wel de meest kwetsbare mensen.

In de Kumbo-Bamenda-regio voert Wanyuri sinds vijf jaar een waterproject uit. Mensen hadden geen toegang tot schoon drinkwater en kregen tyfus, cholera of dysenterie. Wanyuri heeft geld ingezameld voor waterpompen. Daardoor hebben 13.000 mensen nu schoon drinkwater, kunnen ze proper leven en worden ze minder vaak ziek.”

Drinkwater voor 15.000 mensen

“In Dimako hebben ze nu ook voor een grote waterpomp geboord, een die op zonnepanelen werkt. Hierdoor kunnen we nu zo’n 15.000 mensen schoon drinkwater bieden! Water voor de lokale gemeenschap, maar ook voor gevluchte mensen uit Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Door die vluchtelingenstroom was er een grote vraag naar drinkwater en een grote druk op de bestaande voorzieningen.”

Drieduizend mensen hebben de ingenieurs dagelijks geholpen met het sjouwen van grond en cement. De plaatselijke bevolking langs de verschillende rivierdorpen is opgeleid, zodat de mensen weten hoe ze de pomp moeten onderhouden. Nu dit project is gelukt is er een duurzame watervoorziening voor vele afgelegen dorpen. Het is echt het ultieme eerbetoon aan mijn mama.

Door jouw donatie is deze droom van Sunjo en haar moeder uitgekomen!

Project in het kort