Met de aanleg van tien regenwatertanks en het opleiden van lokale bewoners tot metselaar krijgen families in de Democratische Republiek Congo toegang tot schoon drinkwater.

In de regio Kasaï leven de mensen in een tropisch klimaat. Regen en droogte wisselen elkaar af. Jaarlijks valt er flink wat regen, maar doordat de grond voornamelijk uit zand bestaat, kan het geen regenwater vasthouden. Grondwater zit op een diepte van 250 meter en dat maakt het bijna onmogelijk om erbij te komen. In het droogteseizoen is er dan ook een enorm tekort aan water. Rivieren en beken staan dan droog.

Dagtaak aan water halen

Dit is een groot probleem voor de bevolking van het dorp Mbuij-Mayi. Vrouwen en kinderen hebben er een dagtaak aan om kilometers verderop water te halen. Vaak is dit water ook nog eens vervuild, waardoor mensen ziek worden en diarree, dysenterie of cholera krijgen.

Een man in Congo geeft uitleg hoe watertanks gebouwd moeten wordenHeart and Hands in Action wil hier wat aan doen. Samen met de Nederlandse Stichting Hart & Handen in Aktie is het plan om tien bewoners op te leiden tot metselaar.

Er zullen vijf mannen worden opgeleid en vijf vrouwen. Zij leren hoe ze watertanks kunnen bouwen van materialen die lokaal makkelijk te verkrijgen zijn. Elke tank gaat vervolgens 25 jaar of langer mee.

Eigen wateropslag naast de deur

Tijdens hun training gaan ze tien regenwatertanks bouwen bij even zoveel families. Zo krijgen deze gezinnen allemaal een eigen wateropslag naast de deur. Dat maakt een enorm verschil in hun leven. Vrouwen hoeven niet meer uren te sjouwen met water en kinderen kunnen meer tijd besteden aan school. En met een capaciteit van 5.000 liter zit er genoeg water in de tanks om het droge seizoen te overbruggen.

Duurzaam project

De bedoeling is dat de betrokken families een deel van hun water gaan verkopen en 10% van hun inkomsten afdragen aan Heart and Hands in Action, zodat weer nieuwe tanks gebouwd kunnen worden. Zo houden de metselaars werk en krijgen steeds meer gezinnen toegang tot voldoende drinkwater!

Project in het kort