De kleine Tsepo Lenatha uit Lesotho woonde met zijn gezin bij de buren. Zijn eigen huis was al meerdere keren in elkaar gezakt. Toen ook de voordeur niet meer dicht kon en rovers zijn familie overvielen, zijn ze gevlucht. Ze hadden dringend een nieuwe woning nodig. En die hebben ze nu gekregen!

Met dit project hebben we kwetsbare kinderen geholpen die getroffen zijn door de aids-pandemie in dit kleine bergachtige land in Afrika. De ouders zijn ziek of overleden aan aids en de kinderen worden vaak opgevoed door oma of door oudere broertjes en zusjes. Zoals de tweejarige Kathleho Majara. Zij woonde in een hut die gemaakt is van modder en een rieten dak. De dakbedekking was zo versleten dat Kathleho van binnen de lucht kon zien. Tijdens zware regendagen goot het water naar binnen. Haar zieke moeder en dementerende oma konden door hun lichamelijke beperkingen, armoede en ouderdom het onderhoud van de huizen niet betalen.  

Goed onderwijs, zorg en opvang

Het Paballong HIV/Aids Care Centre in Lesotho is voor de kinderen in de bres gesprongen. Dit zorgcentrum voor hiv/aids-patiënten wordt door Wilde Ganzen ondersteund. De organisatie biedt een breed pakket aan diensten aan, van zorg tot onderwijs en dagopvang. Alle kinderen die in vervallen huizen wonen zijn nu aan een nieuwe woning geholpen. Daarbij werkte het zorgcentrum samen met stichting Paballong. Deze Nederlandse stichting wordt geleid door de zuster en nicht van Gerard Mathot, die inmiddels al veertig jaar in Lesotho woont en het zorgcentrum heeft opgezet. 

Deze kinderen kregen een eigen huis

Met jouw hulp kregen dus ook Tsepo en Kathleho en hun families een nieuw huis. En hetzelfde geldt voor de vier jaar oude Mapaseka Ntsane en het verwaarloosde meisje Thandiwe. Dit meisje woonde samen met haar oma, die ook voor drie andere kinderen zorgt. Ze zijn zo arm, dat ze soms dagen zonder eten zitten. Gelukkig springt de buurman af en toe bij. Hun huis stond op instorten en oma was bang dat het bij een volgende flinke regenbui of harde wind in elkaar zakt. 

Extra donatie van een gulle gever

In totaal zijn er zes huizen gebouwd. Vijf zijn mede door Wilde Ganzen gefinancierd. Het zesde huis kon dankzij een extra bijdrage van iemand in Nederland worden gebouwd. Een prachtig resultaat waardoor deze kinderen nu niet alleen een goed dak boven hun hoofd hebben, maar ook minder stress hebben en het daardoor beter doen op school.  

Project in het kort