Twee jaar geleden werd door de overheid in Niger een waterpomp geïnstalleerd die water omhoog pompt voor zestien dorpen. De kosten voor diesel en het vervoer werden te hoog, waardoor de pomp vaak stilstaat en de bewoners weer geen water hebben…

Het dorp Inadougoum ligt in een woestijnachtig gebied in het centrale deel van Niger. Het regent er nauwelijks en vanwege het diepe grondwaterpeil is het moeilijk om aan water te komen. Er zijn al verschillende pogingen gedaan om putten te graven, maar dit bleek telkens niet voldoende om de mensen in de buurt van voldoende water te voorzien.

Groot watersysteem bracht drinkwater

Daarom is Stichting Aman-Iman begonnen met de aanleg van een waterput op 720 meter diepte. De overheid omarmde het project, waardoor Inadougoum en vijftien omliggende dorpen eindelijk toegang kregen tot schoon drinkwater. Bij de officiële ingebruikname van het systeem was iedereen blij en opgetogen, de gemeenschap dacht dat hun waterprobleem nu was opgelost.

Diesel blijkt enorme kostenpost

Helaas bleek dit niet het geval. Het watersysteem werkt op een pomp die aangedreven wordt door een dieselgenerator. Deze pomp wordt door het de lokale gemeenschap zelf beheerd. Doordat de kosten voor diesel enorm zijn gestegen, kunnen de bewoners het maandelijkse bedrag van 2500 euro niet meer opbrengen. Voor hen is dit bedrag een enorm kapitaal. Het gevolg is dat wanneer de diesel op is, de waterpomp uit wordt gezet tot er weer genoeg geld is. De bevolking is in de tussentijd aangewezen op oude waterbronnen en rivieren, die vaak droog staan of vervuild zijn. Voor de dorpelingen reden genoeg om naar een duurzame en milieuvriendelijke oplossing te zoeken.

De oplossing: 125 zonnepanelen

En die is gevonden! De Nigerese organisatie ONG Idela is van plan om 125 zonnepanelen aan te leggen, zodat de pomp aangedreven wordt door zonne-energie in plaats van diesel. De lopende kosten worden hiermee teruggebracht tot praktisch nul. Met de verkoop van water kunnen de bewoners straks het onderhoud van hun watersysteem betalen en alvast sparen voor nieuwe zonnepanelen als deze over 15 tot 18 jaar vervangen moeten worden. De lokale overheid is er ook bij betrokken, die betalen een deel van de kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen.

Water is leven

Dit duurzame project wordt vanuit Nederland ondersteund door Stichting Aman-Iman, wat ‘water is leven’ betekent in de lokale taal Tamasheq. Deze stichting is opgericht door Abakoula Argalaless. Hij woont in Nederland, maar is geboren in Inadougoum. Via de stichting zet hij zich in om de levenssituatie van de mensen, en in het bijzonder van vrouwen en kinderen, in de regio te verbeteren door projecten op het gebied van drinkwater, gezondheid, landbouw en onderwijs.

Steun je de deze gemeenschap in Niger? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over, dan zorgen de betrokken organisaties ervoor dat de zonnepanelen er binnen no-time staan.

Project in het kort