Met trainingen voor leerkrachten en ouders, plus de renovatie van de school, krijgen kinderen in het regenwoud van Suriname dezelfde kansen als hun leeftijdsgenoten in de stad.

In Suriname ligt het dorp Matta. Hier wonen een paar honderd mensen, ver verwijderd van de hoofdstad Paramaribo. De omstandigheden zijn er nog primitief: om er te komen moet je over een zandweg en de bewoners hebben geen waterleiding. De dichtstbijzijnde winkel is ruim 23 kilometer verderop.

De kinderen in het dorp worden in veel gevallen door de moeders opgevoed. De vaders zijn vertrokken om ergens anders werk te kunnen vinden. Door de armoede en de weinige mogelijkheden om je leven te kunnen verbeteren, zijn er in Matta veel problemen. Van drank- en drugsmisbruik tot huiselijk geweld en criminaliteit.

Weinig aandacht voor inheemse bevolking

In het dorp is een basisschool. Doordat de overheid nauwelijks aandacht heeft voor de inheemse bevolking , had de school een groot tekort aan materialen en werden de docenten niet genoeg bijgeschoold. Iedereen op school kreeg hetzelfde onderwijs, waardoor kinderen met leer- of gedragsproblemen te weinig aandacht kregen. Zij konden niet meekomen op school, staken daardoor ook niet veel op en hadden later in hun leven grote moeite om een fatsoenlijke baan te vinden.

Het dorp is klaar voor een nieuwe start

Samen met Shaan Creations International is er een project opgezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Wilde Ganzen heeft graag meegeholpen. Ons doel: moeilijk lerende kinderen dezelfde kansen geven als kinderen op andere scholen. Met speciale begeleiding en individuele aandacht zijn we er van overtuigd dat deze kinderen straks zelfstandig een eigen leven op kunnen bouwen.

Om dit voor elkaar te krijgen, zijn de leerkrachten getraind en worden de ouders betrokken bij het onderwijs en geholpen bij de opvoeding. Daarnaast is het schoolgebouw gerenoveerd en is er nieuw materiaal aangeschaft, zoals computers en boeken.

Samen hebben we dit dorp dichterbij de rest van de wereld gebracht. Dank voor je hulp!

Project in het kort