Nieuwe bedden, weegschalen, bloeddrukmeters en een echoapparaat. In september 2019 vroegen we je hulp bij de inrichting van een kliniek in Kameroen. Dankzij een financiële meevaller kon er meer gekocht worden dan van tevoren op gehoopt was!

In Kameroen krijg je pas hulp als je vooraf de medische kosten betaalt. Wie arm is, heeft pech. Een zorgverzekering is er niet. Vaak moet de hele familie geld bij elkaar leggen voor een behandeling of voor medicijnen. Het gevolg is dat veel arme mensen nooit naar de dokter gaan. Of pas als het eigenlijk al te laat is, met complicaties als gevolg. Zo lopen zwangere vrouwen het risico thuis te overlijden door hevige nabloedingen. En kinderen met diarree drogen uit, terwijl ze met een infuus simpel geholpen kunnen worden.

Voor deze mensen is er maar één plek waar ze naartoe kunnen: de zusters. Hoe arm je ook bent, hier is iedereen welkom. Er werken goed opgeleide verplegers en als ’s nachts het overheidsziekenhuis dicht gaat, zijn de zusters voor spoedeisende hulp altijd bereikbaar.

“Mensen moeten dichtbij huis zorg kunnen krijgen”

Om meer mensen in armoede te kunnen helpen, bouwden de zusters in Kameroen een tweede kliniek. “Mensen moeten dichtbij huis zorg kunnen krijgen”, zegt Willy van Mer. Zij is een van de zusters en woont en werkt al jaren in Kameroen. “Toen de bouw gereed was, was er dringend behoefte aan basisspullen, zoals bloeddrukmeters, weegschalen, bedden en een echoapparaat.”

Die spullen zijn er nu. Dankzij de tomeloze inzet van zuster Willy, Stichting Maasdriel steunt haar missionarissen en de donateurs van Wilde Ganzen. Alle benodigde bedden worden gebruikt om zieke mensen uit de buurt te verzorgen. Vooral zwangere vrouwen profiteren: er is een comfortabel verlosbed en tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van het kind goed in de gaten worden gehouden met een echoapparaat. Het personeel is blij dat ze betere zorg kunnen bieden.

Door gunstige prijzen had de kliniek een financiële meevaller. Met het overgebleven geld zijn nachtkastjes gekocht bij ieder bed. Patiënten kunnen hier mooi hun spullen in bewaren.

Voor de lange termijn is de zorg in de regio Bafoussam op deze manier flink verbeterd.