Lena Khazidolda (39) is geboren en opgegroeid in het afgelegen westen van Mongolië, dicht in de buurt van Kazachstan. In de uitgestrekte steppevelden wonen nomaden die nog leven volgens de oude tradities. Ze trekken van veld naar veld, op zoek naar voedsel voor hun vee.

Project in het kort

“Kinderen uit mijn regio verlaten vaak vroegtijdig school, ze hebben moeite met de taal omdat ze zelf Kazachs spreken en niet Mongools en zeker geen Engels”, vertelt Lena. “Zwangere vrouwen hebben veel gezondheidsproblemen vanwege het slechte eenzijdige dieet van rijst en tarwe. Al van jongs af aan zit het in mijn bloed om mensen te helpen”, zegt ze. “Daarom heb ik de stichting Source of Steppe Nomads opgericht.” Als slimme leerling vertrok ze zelf van de steppe naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië om Engels te studeren. Dat komt nu handig van pas in haar vrijwilligerswerk.

Achtergesteld

Kleine kinderen in het dorpje Dayan, Mongolië.
Kleine kinderen in het dorpje Dayan.

In Mongolië ontmoette Lena de Nederlanders Astrid van der Looij (51) en Haaije Postma (52). Deze avonturiers hadden eerder in Afrika gewoond en woonden en werkten tussen 2006 en 2008 in het Aziatische land. “De Mongoolse cultuur en het leven van de nomaden hebben indruk op ons gemaakt”, vertellen ze. “De mensen zijn zo gedreven om hun leven te verbeteren. Dan is het moeilijk om te zien dat de Kazachen als minderheid achtergesteld worden.”

Het meer van Dayan, Mongolië.
Het meer van Davan in Mongolië.

Lena, Astrid en Haaije zetten zich nu samen in voor 120 mensen in de buurt van de stad Dayan. Ze willen vier groentekassen en vier stallen bouwen en zaden kopen. Haaije: “De winters beginnen er steeds vroeger en zonder bescherming sterft veel vee, dat is een groot probleem.” De groentekassen zorgen voor een gevarieerd dieet. “Jaren geleden hebben we al moestuinen en kassen op andere plekken geïntroduceerd”, vertelt Lena. Mensen kenden helemaal geen groenten. We hebben ze geleerd hoe ze komkommer, sla, wortels en kool kunnen kweken en hoe het gegeten kan worden. Dit willen we nu ook in deze afgelegen regio introduceren.”

Met sprongen vooruit

De winters op de steppen van Mongolië zijn bar. Met jouw steun kunnen de nomaden hun inkomen op peil houden of zelfs verhogen. Door zelf groente te verbouwen gaat hun gezondheid met sprongen vooruit! Samen met Lena, Astrid en Haaije kunnen we twintig families helpen. Doe je mee?