Spelen, leren en plezier maken is er niet bij voor veel jonge kinderen in het Amazonegebied van Peru. Zij moeten ‘gewoon’ werken om hun ouders te helpen eten op tafel te krijgen. Het gevolg is dat deze kinderen achterstanden op school nooit inhalen. Tijd om deze cirkel van armoede te doorbreken door te investeren in de toekomst van deze kinderen!

Dit project speelt zich af in Iquitos, een stad met 600.000 inwoners, midden in het Amazonegebied in Peru. De bevolking is voor een groot deel van Indiaanse afkomst en leeft van de natuur. Er is heel veel armoede. De werkeloosheid is hoog en alleenstaande moeders hebben vaak kinderen van verschillende vaders. Ondervoeding en kinderarbeid komt geregeld voor. Net als geweld en misbruik.

Kinderen moeten vanaf 3 jaar werken

Het harde leven in Iquitos is gericht op overleven. Kindertijd bestaat er nauwelijks. Vanaf 3 jaar moeten kinderen meehelpen om geld te verdienen. Spelen, stimuleren en het opbouwen van kennis en zelfvertrouwen zijn onbekende termen voor de ouders hier. Veel kinderen gaan niet naar de kleuterschool. Als ze vervolgens naar de basisschool moeten, zijn ze niet gewend om te leren en lopen ze hun achterstand nooit meer in.

Onderwijssysteem helpt niet mee

Wat ook niet meehelpt is het verouderde onderwijssysteem. Leraren dreunen het onderwijsprogramma routinematig op en eigen inbreng van de kinderen wordt niet op prijs gesteld. Leraren zijn zich daardoor ook helemaal niet bewust van het niveau van hun leerlingen. Logisch dat veel kinderen niet begrijpend kunnen lezen en niet kunnen rekenen. Zo blijft armoede bestaan.

Kwaliteit van onderwijs moet omhoog

Maar niet als het aan Stichting El Manguaré ligt! Zij stimuleren onderwijs voor kinderen in Iquitos. Dat begint bij het inschrijven van ongeregistreerde kinderen, zodat ze naar de kleuterschool gaan. Het plan is om ouders te helpen bij het invullen van alle documenten. Daarnaast worden leraren getraind en ondersteund om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Dit project is een kwestie van een lange adem en dus steunt Wilde Ganzen de plannen voor drie jaar.

Steun jij dit belangrijke onderwijsprogramma? Samen kunnen we de cirkel van armoede doorbreken en kinderen weer gewoon kinderen laten zijn!

Project in het kort

  • Hiermee help je 10000 mensen
  • € 45.600
  • Peru
  • 2023.0082