Het was een flinke organisatie: 650 kinderen met een lichamelijke beperking aan de uiterste rand van Noordwest Vietnam zijn in zeer korte tijd geopereerd. Voor deze kinderen is er een nieuw leven gestart, vol nieuwe kansen.

Operaties voor kinderen in Vietnam

In Vietnam worden kinderen met een handicap vaak gepest. Als klap op de vuurpijl wordt hun moeders verweten dat ze niet goed voor zichzelf gezorgd hebben tijdens hun zwangerschap. Gelukkig behoort dat voor deze 650 kinderen en hun families tot het verleden! Zij worden nu wél geaccepteerd door hun leeftijdsgenoten en hebben minder zorg nodig. Een opluchting voor hun ouders.

Project in het kort

kinderen Vietnam

Focus op allerarmste

Maar als die kinderen zich thuis verstoppen, hoe zijn zij dan gevonden? Daar zorgde de lokale organisatie Direct Support For Disabled Children voor. Vanuit jarenlange ervaring wisten zij precies hoe ze dat moesten aanpakken. “De focus in dit project lag op de allerarmsten, want zij trekken aan het kortste eind”, vertelt directeur Dong An. “Ons team is tot het uiterste gegaan om deze kinderen op te sporen in de verste hoeken van de regio.”

kinderen Vietnam

Lokale deskundigheid om kinderen in Vietnam te helpen

Het ging om relatief simpele ingrepen, maar van grote betekenis zoals het verhelpen van een hazenlip of open verhemelte, oogproblemen, bewegingsstoornissen en brandletsel. Neem nou de tweeling Trieu Phuong Thao en Trieu Phuong Nguyen, één jaar oud. Zij hadden beide een dubbele hazenlip. Nu zij geholpen zijn, is hun toekomst volledig veranderd. Hun omgeving reageert positief op hen, ze eten veel beter en kunnen zich op een gezonde manier ontwikkelen.

Nu zij geholpen zijn, is hun toekomst volledig veranderd.