Door eenzijdige voeding, te weinig begeleiding tijdens de zwangerschap en bij bevallingen en door ongelukken in het verkeer hebben veel moeders en kinderen op Java in Indonesië extra zorg nodig. Zorg die vaak onbetaalbaar en niet in de buurt is. De bouw van een kinderafdeling bij een kliniek biedt uitkomst.

In de gemeente Kroya op het Indonesische eiland Java wonen veel alleenstaande moeders met jonge kinderen. De meeste moeders werken op de rijstvelden en verdienen daar een klein beetje geld mee. De overheid verstrekt sinds een paar jaar geen uitkering meer aan arme mensen, in plaats daarvan krijgen ze eieren, rijst en olie aangeboden. Door geldgebrek is even naar de dokter gaan voor deze mensen een groot probleem.

Bang voor zorg

Het gevolg is dat de moeders de zorg mijden en alleen in het uiterste geval hulp zoeken. Tijdens de zwangerschap krijgen de vrouwen nauwelijks begeleiding, bij gecompliceerde bevallingen is er geen hulp. Door eenzijdig voedsel bouwen de kinderen tekorten op, met alle nadelige gevolgen van dien. En als een kind een ongeluk krijgt, worden ze vaak niet naar een arts gebracht. Want het ziekenhuis is ver weg, reizen is kostbaar en de ouders zijn bang voor de rekening.

Laagdrempelige hulp

Daar wil de Indonesische hulporganisatie PWM wat aan doen. In samenwerking met de Nederlandse stichting Yayasan Setetes Embun is het plan om een lokale kliniek uit te breiden met een kinderafdeling. Hier kunnen kinderen en moeders gratis, of waar mogelijk tegen een kleine vergoeding, geholpen worden. Aan jou de vraag of je mee wilt helpen om deze zorg mogelijk te maken.

Trainingsprogramma en fysiotherapie

Naast de bouw van slaapzalen en het aanbieden van revalidatie en fysiotherapie vraagt de organisatie ook of we mee willen helpen materiaal aan te schaffen en om een trainingsprogramma op te zetten voor ouders om te leren om te gaan met hun gehandicapte kind en om hulp te bieden bij de registratie van deze mensen, zodat ze in aanmerking komen voor een zorgverzekering.

Wil jij meehelpen? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over, dan zorgen wij dat die kinderkliniek er zo snel mogelijk komt.

Project in het kort