Net buiten de beroemde bedevaartplaats Varanasi in India staat een kleine basisschool die groot werk verricht. Kinderen uit kansarme families worden hier liefdevol opgevangen en krijgen eten en les. Dankzij jouw steun kon de school onlangs nieuw lesmateriaal en kleding aanschaffen.

Varanisi ligt aan de rivier de Ganges. Het is een van de zeven heilige steden voor hindoes. Pelgrims komen naar de stad om zich te wassen in de rivier. Ook komen mensen hier om te sterven. De vele toeristen zien dan ook mensen in de Ganges baden, terwijl even verderop iemand wordt gecremeerd. Bijzondere rituelen.

Slapen onder plastic

Verderop, aan de rand van de stad, komen geen toeristen. Hier leven mensen hun gewone leven. Ze zijn onderweg naar hun werk. Kinderen lopen naar school en kleine winkels verkopen allerlei spullen. Tussen alle gebouwen is een veldje te zien, naast een kleine rivier. Op het eerste gezicht is het verlaten. Maar wie dichterbij komt, ziet dat mensen er huizen hebben gebouwd van gevonden materialen zoals plastic afdekzeilen. Kinderen spelen buiten, ouders koken wat eten op een houtvuurtje en kleding wordt gewassen in het water van de rivier.

Het smerigste werk voor het laagste loon

Hier wonen mensen die dakloos zijn. Zij worden in India de onaanraakbaren genoemd: mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staan. Zij doen het smerigste werk voor het laagste loon, zoals het ontstoppen van rioleringen en het ophalen van vuilnis. Ze worden als onrein gezien en mogen niet in de buurt van andere mensen wonen. Ook al is de indeling in kasten in India officieel verboden, in de praktijk worden nog steeds miljoenen mensen als onaanraakbaar beschouwd.

Deze families leven in bittere armoede. Hun kinderen worden vaak de straat op gestuurd om te bedelen of om plastic en metaal te verzamelen. Onderwijs is voor hen onbereikbaar. Hun ouders hebben zelf nauwelijks les gehad en de aanschaf van een verplicht schooluniform is voor deze mensen onbetaalbaar.

De school geeft kinderen les, warm eten en kleding

Het mag niet zo zijn dat deze kinderen geen onderwijs krijgen. Daarom steunt Wilde Ganzen de Buddha’s Smile School. Een kleine school die de levens van deze kansarme kinderen verandert. Zes dagen per week vangt de school 220 kinderen op. Met twee schoolbusjes worden elke ochtend de kinderen letterlijk van straat gehaald en aan het eind van de middag weer teruggebracht. Op school krijgen de kinderen onderwijs, een warme maaltijd, kleding en medische zorg.

De Buddha’s Smile School bestaat uit kleine klaslokalen, zonder ramen en zonder airco. In de zomer wordt het bloedheet in de lokalen. De kinderen zitten op eenvoudige stoelen. De kleinsten hebben wat speelgoed en een plek om te slapen.

Samen met de Nederlandse stichting Metta Child proberen we de school draaiende te houden. Op de lange termijn hopen we dat er een nieuw gebouw gevonden kan worden, zodat de kinderen niet meer in de benauwde klaslokalen hoeven te zitten. Tot die tijd financieren we kleine projecten van de school.

Nieuwe boeken en kleding

Dankzij vele donaties kon de Buddha’s Smile School onlangs nieuwe boeken en schriften kopen. Ook hebben ze tassen, truien, leggings en sjaals gekocht. Hard nodig, want kleding van school is vaak de enige kleding die deze kinderen bezitten. In de wintermaanden kan het ’s nachts flink koud worden. Zeker als je op de grond moet slapen.

De Buddha’s Smile School geeft al sinds 2003 basisonderwijs aan straatkinderen. Het uitvalpercentage is rond de vijf procent. Veel kinderen stromen door naar het voortgezet onderwijs en krijgen daarvoor een beurs van Metta Child. De organisaties bieden zo toekomstperspectieven aan een grote kansarme doelgroep.

Metta Child steunt de Buddha’s Smile School in Sarnath in India met financiële en fysieke middelen. Deze school vangt zes dagen per week 220 zeer arme en straatkinderen op en geeft hen basisonderwijs, een warme maaltijd, kleding, schoolspullen en medische hulp en begeleiding. Ook geven ze ruim vijftig studenten een beurs voor middelbare school of universiteit.

Project in het kort