In Zuid-Afrika is een speciale mobiele kliniek voor moeder en baby. Dit project van Stichting Turn the Tide, gesteund door Wilde Ganzen zorgt ervoor dat ziekten en ontwikkelingsstoornissen bij zuigelingen in Jeffrey’s Bay, Zuid Afrika, zo vroeg mogelijk worden herkend en behandeld. Bekijk de beelden!

In het eerste levensjaar van een zuigeling moeten ontwikkeling van lengte, gewicht en hoofdomtrek zorgvuldig gemeten worden. Hierdoor kunnen tijdig problemen in de ontwikkeling van de baby worden ontdekt en kan zorg tijdig worden ingezet.

Project in het kort

Mobiele kliniek in Zuid-Afrika

Nieuwe kliniek in Zuid-Afrika was nodig

Voor moeders met zuigelingen in Jeffrey’s Bay is er geen consultatiebureau en zijn er geen andere instanties die toezien op de ontwikkeling van hun kind. Behalve de overheidsklinieken die altijd overvol zijn, zijn er geen steunpunten waar zij met vragen terecht kunnen. Vragen over borstvoeding bijvoorbeeld. Mag je die wel geven als je HIV patiënt bent? Hoe kun je je kleintje het beste beschermen tegen infecties als je in huis niet beschikt over schoon water of hoe houdt je het warm als het ’s winters in je tochtige huis heel koud wordt?

Mobiele kliniek komt op bezoek bij moeders

Door gebrek aan goede voorlichting en ondersteuning voor moeders doen zich onnodige sterfgevallen van zuigelingen voor. Daarom is er vanuit de ‘Healthy Mom and Baby Clinic’ in de plaats Jeffrey’s Bay een mobiel consultatiebureau gestart, dat op bezoek gaat bij moeders met pasgeborenen.

De mobiele kliniek, de Healthy Mom and Baby Clinic, is gerealiseerd en sinds 2016 een feit! En wordt bemand door een mobiel consultatieteam. Een Volkswagenbus werd aangeschaft en omgebouwd tot mobiel consultatiebureau.  Hierdoor kan het team de groei van jaarlijks 350 zuigelingen monitoren en jonge moeders bijstaan met advies over de ontwikkeling van hun baby. In totaal hebben zo jaarlijks 1000 mensen baat bij de kliniek.