Inheemse gemeenschappen in de Cusco-regio van Peru hebben het zwaar. Door de coronapandemie zijn hun inkomsten weggevallen. Dankzij uitgebreide steun op verschillende fronten zijn veel problemen voorlopig opgelost.  

In de berggebieden van Cusco liggen zes dorpen waar de oorspronkelijke bevolking van Peru woont.  Op 4.000 meter hoogte in de Peruaanse Andes wonen hier veel jonge kinderen met hun ouders. De overheid heeft aan het begin van de coronapandemie een noodhulpprogramma opgezet: hulpbehoevende families kregen tweemaal een kleine uitkering. Vanwege de duur van de pandemie was deze ondersteuning absoluut onvoldoende om het hoofd boven water te houden. 

Toeristen bleven weg

Door de coronamaatregelen waren er in deze regio al langere tijd grote problemen. Zo had 95% van de bevolking in de gemeenschappen geen inkomen meer omdat er geen toeristen meer kwamen. Geen inkomsten betekent ook geen geld voor gezonde voeding, waardoor er sprake was van ondervoeding en bloedarmoede onder kinderen. Net als in andere landen is ook hier tijdens de pandemie het huiselijk- en seksueel geweld toegenomen. Kinderen, jongeren en vrouwen zijn vaak het slachtoffer. Daarnaast groeit het aantal ongewenste zwangerschappen bij – vaak zeer jonge – meisjes. 

Hechte band

Association Civil Fundacion HoPe Holanda Peru (HoPe) is al lange tijd zeer betrokken bij deze gemeenschappen. Alle dorpelingen kennen HoPe omdat het overgrote deel van de bevolking op scholen heeft gezeten die gebouwd en ingericht zijn door deze organisatie. Huidige gemeenschapsleiders zijn ex-leerlingen van HoPe-scholen. 

Eigen voedsel verbouwen

Met dit project wilde de stichting samen met de gemeenschap de situatie op verschillende fronten verbeteren. En dat is gelukt. Omdat er geen geld was voor het kopen van gezonde levensmiddelen is de bevolking geholpen in het verbouwen en kweken van hun eigen voedsel. Meer dan 300 families namen deel aan dit programma. Zij verbouwden eigen groentes in groentetuinen en -kassen. In visvijvers werden forellen gekweekt en via een programma op de middelbare scholen werden cavia’s gefokt. Caviavlees heeft een hoog proteïnegehalte en is een welkome aanvulling in het voedingsprogramma van de mensen in de hooglanden. 

Seksuele voorlichting en thuisonderwijs

Maar ook het geven van seksuele voorlichting was een belangrijk onderdeel. De voorlichting is belangrijk in het voorkomen van geweld en ongewenste zwangerschappen. Daarnaast werd er thuisonderwijs aangeboden. Door gebrek aan communicatiemogelijkheden met de dorpen hoog in de bergen kregen de kinderen opdrachten mee naar huis. 

Verbeteren woningen

Tot slot werd er gewerkt aan verbetering van de woningen. De bewoners van de inheemse gemeenschappen leven in zeer traditionele woningen, opgetrokken uit natuurstenen met een dak van gras. De families leven veelal nog in één enkele kamer waar geleefd, geslapen en gekookt wordt.  Een rookafvoer is er meestal niet, waardoor de woning tijdens en na het koken blauw ziet van de rook. HoPe ondersteunde woningverbetering waarbij kinderen meer privacy krijgen en waar een kookhoek met een rookafvoer is geïnstalleerd. 

Dankzij dit uitgebreide programma en jullie steun heeft deze hechte gemeenschap veel problemen kunnen oplossen. Dank jullie wel!  

Project in het kort