Ook met steun van de overheid is de corona-pandemie zwaar. Maar inheemse gemeenschappen in de Cusco-regio van Peru krijgen deze amper of helemaal niet. Vanwege de noodtoestand zijn er geen inkomsten van toeristen en staan jonge gezinnen er alleen voor. Met alle gevolgen van dien.

In de berggebieden van Cusco liggen zes inheemse dorpen op 4.000 meter hoogte in de Peruaanse Andes. Hier wonen veel jonge kinderen met hun ouders. De overheid heeft aan het begin van de coronapandemie een noodhulpprogramma opgezet: hulpbehoevende families kregen tweemaal een kleine uitkering. Vanwege de duur van de pandemie was deze ondersteuning absoluut onvoldoende om het hoofd mee boven water te houden.

Toeristen blijven weg

Door de coronamaatregelen zijn er in deze regio nu al langere tijd grote problemen. Zo heeft 95% van de bevolking in de gemeenschappen geen inkomen meer omdat er geen toeristen meer komen. Geen inkomsten betekent ook geen geld voor gezonde voeding. Er is dan ook sprake van ondervoeding en bloedarmoede onder kinderen. Net als in andere landen is ook hier tijdens de pandemie het huiselijk- en seksueel geweld toegenomen. Kinderen, jongeren en vrouwen zijn hier het slachtoffer van. Daarnaast groeit het aantal ongewenste zwangerschappen bij – vaak zeer jonge – meisjes.

Hechte band

Asociacion Civil Fundacion HoPe Holanda Peru (HoPe) is zeer betrokken bij deze gemeenschappen. Alle dorpelingen kennen HoPe omdat het overgrote deel van de bevolking op scholen heeft gezeten die gebouwd en ingericht zijn door deze organisatie. Huidige gemeenschapsleiders zijn ex-leerlingen van HoPe-scholen.

Verbouwen van voedsel

Met dit project willen we samen met de gemeenschap de situatie op verschillende fronten verbeteren. Omdat er geen geld is voor het kopen van gezonde levensmiddelen gaan we de bevolking ondersteunen in het verbouwen en kweken van hun eigen voedsel. Meer dan 300 families nemen deel aan dit programma. Zij verbouwen eigen groentes in groentetuinen en -kassen. In visvijvers worden forellen gekweekt en via een programma op de middelbare scholen worden cavia’s gefokt. Caviavlees heeft een hoog proteïnegehalte en is een welkome aanvulling in het voedingsprogramma van de mensen in de hooglanden.

Thuisonderwijs

Maar ook seksuele educatie is belangrijk om geweld en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. En thuisonderwijs. Bij gebrek aan communicatiemogelijkheden met de dorpen hoog in de bergen krijgen de kinderen opdrachten mee naar huis.

Verbetering woningen

Daarnaast wordt gewerkt aan verbetering van de woningen. De bewoners van de inheemse gemeenschappen leven in zeer traditionele woningen, opgetrokken uit natuurstenen met een dak van gras. De families leven veelal nog in één enkele kamer waar geleefd, geslapen en gekookt wordt.  Een rookafvoer is er meestal niet, waardoor de woning tijdens en na het koken blauw ziet van de rook. HoPe ondersteunt woningverbetering waarbij kinderen meer privacy krijgen en waar een kookhoek met een rookafvoer geïnstalleerd wordt.

De buurt is al enthousiast

HoPe heeft in Peru al meerdere malen bijeenkomsten gegeven over het programma met de deelnemende gezinnen. Ze zijn enthousiast en willen graag meewerken om de problemen in hun gemeenschap aan te pakken.

Het programma wordt uitgevoerd door jongvolwassenen uit de gemeenschappen. Zij zijn allen ex-leerling van de middelbare school van HoPe en hebben een opleiding gevolgd tot technicus in landbouwproductie.

Help mee!

Met dit uitgebreide het programma wil en kan deze hechte gemeenschap veel problemen oplossen en achter hen laten. Help ook mee en steun deze bijzondere aanpakkers.

Project in het kort