In 2020 stelde Wilde Ganzen je voor aan een bijzondere dame: Zuster Josefa Ng’ona. Al sinds ze zich kon herinneren, liep ze als klein meisje in Malawi rond met één droom: een meisjesschool oprichten. De fondsenwerving en de bouw liep geweldig, maar corona strooide roet in het eten. Na maandenlang wachten kan dit voorjaar de school eindelijk worden gebruikt!  

Zuster Josefa verliet ooit het klooster om haar visie achteraan te gaan. Zo wilde ze dat er een middelbare meisjesschool kwam in het dorp Mganja. Jarenlang keek ze namelijk toe hoe jonge meiden in haar gemeenschap geen toegang hadden tot praktisch onderwijs. (Kost)scholen waren ver buiten de regio en veel meisjes werden jong moeder.

Zuster Josefa uit Malawi met een baby op haar schoot.
Zuster Josefa Ng’ona.

Samenkomen

Josefa zag een oplossing waar alles samen kon komen. In samenwerking met haar trouwe Nederlandse partner Nazareth Foundation Malawi ontwierp ze een bouwplan. Met financiële hulp van Wilde Ganzen zijn er meerdere klaslokalen en een kinderdagverblijf gekomen. Op die manier kunnen tienermoeders naar school terwijl er op hun kinderen wordt gepast. Ook is er een woonruimte voor de docenten. De school dient zo echt als een veilige haven. Alleen mochten de deuren dus nog niet opengaan vanwege de pandemiegevolgen.

De meiden kunnen eindelijk naar school nu de coronacijfers wat lager liggen. Ze krijgen praktische lessen als Engels en Biologie, maar ook trainingen en bespreken met docenten hoe ze op moeten komen voor zichzelf. ‘’De school biedt zoveel vooruitzichten: minder kindhuwelijken, minder zwangerschappen bij minderjarigen, hoger opleidingsniveau en meer kennis van duurzame landbouw en voeding. Kortom: meer (economische) mogelijkheden voor de jonge meiden’’, vertelt Josefa ons trots.

Zuster Josefa Ng’ona richtte de organisatie Nazareth op. Ze wilde een plek creëren waar ‘ieder mens kan bloeien, zelfvertrouwen kan ontwikkelen en zijn of haar talenten kan ontplooien’. En dat alles te delen met de gemeenschap. Nazareth initieert en ondersteunt projecten die het dagelijks bestaan van de inwoners van Mganja en omliggende dorpen verbeteren, met een focus op (wees-)kinderen en vrouwen. Nazareth wil dit alles doen vanuit een inclusief mensbeeld, gebaseerd op lokale waarden en cultuur.

Ineke Hendrickx kent Josefa al bijna twintig jaar. Ze ontmoette haar voor het eest toen Ineke onderzoek deed naar vrouwen in Malawi. Josefa werd haar tolk, maar groeide uit tot veel meer. De twee vrouwen werden vrienden voor het leven. Ineke steunt Josefa en haar doelen met haar stichting Nazareth Foundation Malawi , en steunen in de breedste zin van het woord.

Project in het kort