Uitgestrekte landbouwvelden die dor en droog zijn. Hier en daar loopt een magere koe langs de kant van de weg. En dan ineens is daar een groene oase. Jonge struiken die bloeien, kleine bomen die voor het eerst vrucht dragen. En vogels en insecten die van tak naar tak vliegen.

Update: volgende fase

In India is het één miljoen bomen project in volle gang. Er wordt volop geplant en de eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar. Maar we zijn er nog lang niet!

Boer Guadappa Birajdar verwondert zich er nog over: hij heeft bomen en struiken op zijn kleine stukje land staan die hij nog nooit eerder heeft gezien. “Gelukkig krijgen we goede uitleg hoe we er mee om moeten gaan”, vertelt hij erbij.

Klimaatverandering grote bedreiging

Sinds 2010 steunt Wilde Ganzen projecten van de Indiase hulporganisatie Yerala Projects Society. Van de bouw van huizen tot het trainen van vrouwen om kippenboeren te worden. Allemaal in de regio Jalihal en vaak samen met de Nederlandse stichting Jalihal. Met groot succes. Maar de vooruitgang wordt bedreigd door klimaatverandering. Regenbuien worden korter, maar heftiger. Vruchtbare grond spoelt weg, met voedseltekorten als gevolg. Steeds meer mensen trekken bij gebrek aan perspectief weg naar de grote steden.

Een miljoen bomen

“Met de aanleg van een miljoen bomen en struiken willen we het tij keren”, legt Raja Deshpande uit. Hij is de directeur van Yerala Projects Society. “We zijn in 2018 begonnen om samen met boeren, vrouwen en lokale organisaties bomen aan te planten. De eerste resultaten zijn fantastisch. Na een paar maanden begonnen de rozen al te bloeien en gingen vogels fluiten. Nog wat later konden er al vijgen geoogst worden.”

Met de aanleg van een miljoen bomen en struiken willen we het tij van klimaatverandering keren.

— Raja Deshpande, directeur van Yerala Projects Society

Vruchtbare bodem

In zes jaar tijd krijgen vijfduizend boeren de gelegenheid om op eigen grond bomen en struiken te planten. “Dit verbetert de vruchtbaarheid van de bodem en zorgt voor meer leefbaarheid”, vertelt Raja. “Het zijn de boeren zelf die dit project uitvoeren. Wij helpen bij de selectie van de deelnemers, geven trainingen, kweken de bomen en helpen bij het watermanagement. Want water is natuurlijk ontzettend belangrijk, geen druppel mag verloren gaan.”

Nog vier jaar te gaan

Alles verloopt volgens plan. Er zijn inmiddels bijna 400.000 bomen geplant, met nog ruim vier jaar te gaan. “Afgelopen week bezocht ik een deelnemende boer”, vertelt Raja. “Hij had een dor stukje land en was zelf in de stad gaan wonen, daar was meer kans op werk. Zijn bomen en struiken doen het inmiddels zo goed dat de boer besloten heeft terug te verhuizen en een woning te bouwen bij zijn groene oase.”

Project in het kort

  • Hiermee help je 750 mensen
  • € 91.446
  • India
  • Klimaatactie
  • 2017.0435