Boeren in Bolivia ondervinden steeds meer de gevolgen van de verandering van het klimaat. Vroeger hadden ze al problemen met erosie en onvruchtbare grond, nu versnellen de processen en is bovendien het regenseizoen een stuk korter geworden. Met steun van Wilde Ganzen zijn ze in actie gekomen.

“Je ziet hier het klimaat veranderen. Het regenseizoen is veranderd, de rivieren bevatten minder water. We hebben vorst, hagelbuien en zeer lange, droge periodes.” Aan het woord is de 71-jarige boer Gregorio Zubieta Antezana, een van de deelnemers aan dit project.

Duurzame appels!
Duurzame appels!

Een betere oogst

“Er zijn veel bomen gekapt, zonder dat we de gevolgen wisten die we vandaag de dag tegenkomen. Sinds ik met het project meedoe heb ik meerdere en betere oogsten van sla, radijs en andere gewassen. We kunnen we het fruit van de bomen oogsten voor mijn gezin en de verkoop. Onze goede ervaringen motiveren andere families om ook zo te gaan werken.”

Strijd tegen erosie

Dit project speelt zich af in de Andes: bergachtig gebied, hoog boven zeeniveau. De boeren hier hebben kleine bedrijfjes, ze verbouwen vaak ieder jaar dezelfde soort groenten en daarnaast hebben ze een paar dieren. Door kleinschalige monocultuur zitten er weinig voedingsstoffen in de grond en door erosie spoelt grond weg. Loslopend vee eet daarnaast alles op wat groen is, waardoor de natuurlijke begroeiing verdwijnt.

Klimaatverandering zorgt voor ander regenseizoen

Wat het probleem nu groter maakt is de opwarming van de aarde. In Bolivia is het regenseizoen zes weken korter dan vroeger en als het regent is dat veel heftiger. Het gevolg: boeren oogsten minder en vee kan geen voedsel vinden. Meer en meer boeren vragen om hulp, zodat ze hun inkomen kunnen verbeteren en meer voedsel kunnen produceren.

Duurzaam gekweekte groenten op de markt in Bolivia.
Verse groenten voor een eerlijke prijs.

Vernieuwende landbouwtechnieken

De Nederlandse stichting Samay en de Boliviaanse organisatie Voserdem zijn de boeren te hulp gekomen met vernieuwende landbouwtechnieken. Zo is de landbouwers geleerd om ‘agroforestry’ toe te passen: op landbouwgrond zijn fruitbomen en loofbomen gepland. De wortels van de bomen houden de grond beter vast en de bladeren zorgen voor een betere bodemkwaliteit.
Daarnaast wordt het water uit de bergen opgevangen door de aanleg van kanalen en reservoirs. Irrigatiesystemen zorgen ervoor dat er geen druppel verloren gaat.

Bewezen succes

Dit project is al met succes op meerdere plaatsen in Bolivia toegepast. Zo weten we dat het werkt: de grond wordt vruchtbaarder, uiteindelijk zijn er minder aardverschuivingen en overstromingen. Boeren krijgen betere oogsten. Waar voorheen maar één oogst per jaar mogelijk was, kunnen groenten nu veelal driemaal per jaar geoogst worden. Een enorme vooruitgang die zorgt voor hogere inkomens, meer voedsel én het gaat erosie tegen.

Voor iedereen die aan dit project heeft bijgedragen: hartelijk dank voor je donatie!

Project in het kort

  • Hiermee help je 1750 mensen
  • € 46.305
  • Bolivia
  • Geen honger
  • 2019.0120