In Paramaribo staat de Nabawischool. Het is een bekende Javaanse basisschool die beheerd wordt door de Stichting der Islamitische gemeenten. De school moet nodig uitgebreid worden met nieuwe klaslokalen. Draag jij een steentje bij?

In Suriname staat een bijzonder school die goede resultaten laat zien: de Nabawischool. Het is een school waar het land trots op is. De overheid subsidieert een gedeelte van de kosten, maar dat is lang niet genoeg om ook in de toekomst een goede leeromgeving te kunnen blijven garanderen.

Enorm aanbod

De school staat in de top tien van beste scholen van het land en trekt daardoor veel leerlingen aan. Er zitten op dit moment meer dan veertig kinderen in een klaslokaal. Dat is in normale tijden al veel, maar het is vooral in de huidige coronapandemie een groot probleem geworden. Om afstand te bewaren mogen er maar maximaal 24 kinderen in een klas zitten. Dat betekent dat de meeste leerlingen maar twee tot drie dagen naar school kunnen, dat er online les moet worden gegeven en dat de school geen extra leerlingen kan toelaten.

Kwaliteit en capaciteit

Met de uitbreiding van de school slaan de stichting Javanen in diaspora Nederland en stichting der Islamitische gemeenten in Suriname hun handen ineen om de kwaliteit en capaciteit voor de leerlingen nog beter te maken. Het doel is om acht nieuwe klaslokalen te bouwen. Per lokaal kunnen er 24 leerlingen terecht, wat betekent dat straks 450 leerlingen les kunnen krijgen.

Betere leerresultaten

Door de uitbreiding hoeven leerlingen geen online onderwijs meer te volgen. Toegang tot internet is sowieso een probleem in het land. Veel ouders kunnen een goede internetverbinding ook niet betalen. Door fysieke lessen verbeteren de leerresultaten aanzienlijk en is de school aantrekkelijker voor docenten om les te geven.

Steentje bijdrage

Velen uit de Surinaamse gemeenschap in zowel Suriname als in Nederland kennen de Nabawischool en dragen graag hun steentje bij. De ouders zelf zijn enthousiast, ze halen geld op in eigen land en helpen bij de bouwactiviteiten. Dit is echter niet genoeg om alle kosten te dekken.

Daarom kunnen zij jouw bijdrage goed gebruiken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat 450 leerlingen een betere toekomst tegemoet gaan! Kunnen zij rekenen op jouw steun? Maak vandaag nog een donatie aan ons over.

Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) is de eigenaar van de Nabawischool in Suriname. Naast deze school beheren ze nog drie andere basisscholen in verschillende gebieden in het land. De scholen zijn niet alleen voor Javanen toegankelijk, iedereen is welkom.

Stichting Javanen in diaspora Nederland zet zich in om de Javaanse doelgroep in Nederland tot actieve deelname te zetten. Hiermee willen ze het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen van de Javaans- Surinaamse diaspora versterken. Dit proberen ze te bereiken met bewustwording te creƫren rondom de Javaanse cultuur en identiteit. Daarnaast participeren ze in het diasporabeleid van Suriname.

Project in het kort