In Paramaribo staat de Nabawischool. Het is een bekende Javaanse basisschool die beheerd wordt door de Stichting der Islamitische gemeenten. De school is met jouw steun uitgebreid met nieuwe klaslokalen.

De Nabawischool in Suriname is een school die goede resultaten laat zien. Een school waar het land trots op is. De overheid subsidieert een gedeelte van de kosten, maar dat is lang niet genoeg om ook in de toekomst een goede leeromgeving te kunnen blijven garanderen. 

Enorm aanbod

De school staat in de top tien van beste scholen van het land en trekt daardoor veel leerlingen aan. Er zaten op een gegeven moment meer dan veertig kinderen in een klaslokaal. Dat is in normale tijden al veel, maar werd met name in de coronapandemie een groot probleem. Om afstand te bewaren mochten er toen maar maximaal 24 kinderen in een klas zitten. Dat betekende dat de meeste leerlingen maar twee tot drie dagen naar school konden, dat er online les moest worden gegeven en dat de school geen extra leerlingen kon toelaten. 

Kwaliteit en capaciteit

Met de uitbreiding van de school hebben de stichting Javanen in diaspora Nederland en stichting der Islamitische gemeenten in Suriname hun handen ineen geslagen om de kwaliteit en capaciteit voor de leerlingen nog beter te maken. Er werden acht nieuwe klaslokalen gebouwd, waardoor nu 450 leerlingen les kunnen krijgen. 

Steentje bijdragen

Veel mensen uit de Surinaamse gemeenschap kennen de Nabawischool en hebben een steentje bijgedragen. De ouders zelf haalden ook geld op en hielpen bij de bouwactiviteiten. Dankzij al die inzet kunnen we de leerlingen op deze school een nog betere toekomst geven! 

Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) is de eigenaar van de Nabawischool in Suriname. Naast deze school beheren ze nog drie andere basisscholen in verschillende gebieden in het land. De scholen zijn niet alleen voor Javanen toegankelijk, iedereen is welkom.

Stichting Javanen in diaspora Nederland zet zich in om de Javaanse doelgroep in Nederland tot actieve deelname te zetten. Hiermee willen ze het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen van de Javaans- Surinaamse diaspora versterken. Dit proberen ze te bereiken met bewustwording te creëren rondom de Javaanse cultuur en identiteit. Daarnaast participeren ze in het diasporabeleid van Suriname.

Project in het kort