De 44-jarige Sunamaya Lama is boerin in Nepal en ondervindt dagelijks de gevolgen van armoede. Nu heeft ze het heft in eigen handen genomen, op weg naar een betere toekomst. “Voor ik aan dit project meedeed, kon ik mijn eigen kinderen niet genoeg te eten geven, laat staan dat ze konden doorleren.”

Twee organisaties, The Nepal Trust en Stichting Nepal, hebben met steun van Wilde Ganzen een eenvoudig, maar doeltreffend project opgezet. 140 arme boerengezinnen, waaronder dat van Sunamaya, kregen hulp bij de aanleg van irrigatiesystemen en de bouw van simpele groentekassen. Ook kregen ze zaden en gereedschap. De boeren zelf deden daarna het meeste werk. Om hun kennis te verbeteren werden er trainingen in landbouw gegeven. Alles met als doel dat de ze vaker en meer kunnen oogsten.

Bekijk de video

Betere prijzen

“Ik heb een gezin van zes en woon in Kordora”, vertelt Sunamaya. “Ik heb geleerd dat gezonde voeding en onderwijs belangrijk is. Het maakte me verdrietig dat ik dit vroeger niet aan mijn kinderen kon geven.” Zonder spaargeld en hulp van de overheid is haar gezin volledig afhankelijk van de opbrengst van hun boerderij. En dat was niet veel. Haar grond is klein, de watertoevoer was slecht en ze heeft maar weinig dieren. Ze zou graag een waterbuffel willen kopen, maar ja zo’n dier kost al gauw een heel jaarsalaris.

“Nu heb ik tomaat, ui, spinazie en chili gezaaid. Als de oogst goed is kunnen we, naast de groenten zelf eten, deze ook verkopen!” Lokale medewerkers stimuleren de boeren om samen te werken en met hulp van coöperaties nieuwe afzetmarkten te vinden. Zo krijgen ze een betere prijs voor hun oogst.

Optimistisch

Een andere boerin, de 30-jarige Rita Dulal, herkent de problemen van Sunamaya. “Jammer genoeg ben ik geboren in een arm gezin, maar ik blijf optimistisch. Met hard en eerlijk werken probeer ik mijn leven te verbeteren”, vertelt ze. Beide vrouwen groeiden op in de regio Sindhupalchwok, op een paar uur rijden van de hoofdstad Kathmandu. Zes jaar geleden werd het gebied getroffen door een zware aardbeving.

Er kwam een grote hulpactie op gang, maar goederen en geld bereikten de boeren hier nauwelijks. Wie een vergoeding wilde, werd geconfronteerd met een enorme papierwinkel. De meeste boeren hebben moeite met lezen of schrijven en dus kwamen er geen nieuwe huizen. Ze moesten blij zijn met wat golfplaten om de daken provisorisch te herstellen. In de winter is het daardoor binnen steenkoud, in de zomer juist bloedheet.

Succes als boer

Om dit harde leven te verbeteren vroegen de boerinnen niet om nog meer noodhulp. “We willen alleen wat meer succes als boer”, vertellen beide vrouwen. Met een relatief kleine investering kunnen de boerenfamilies nu hun oogsten verbeteren, zodat ze met de inkomsten meer eten op tafel kunnen zetten en geld kunnen sparen voor onderwijs en gezondheidszorg van hun kinderen. “Dit project gaat ons zeker vooruit helpen”, zeggen beide boerinnen. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen!

Project in het kort

  • Hiermee help je 567 mensen
  • € 71.428
  • Nepal
  • Geen honger
  • 2021.0019