De 43-jarige Sunamaya Lama is boerin in Nepal en ondervindt dagelijks de gevolgen van armoede. “Ik kan mijn eigen kinderen niet genoeg te eten geven, laat staan dat ze straks kunnen doorleren.” Nu neemt ze het heft in eigen handen, op weg naar een betere toekomst. 

“Ik heb geleerd dat gezonde voeding en onderwijs belangrijk is. Het maakt me dan ook erg verdrietig dat ik dit juist niet aan mijn kinderen kan geven”, vertelt Sunamaya. Zonder spaargeld en hulp van de overheid is haar gezin volledig afhankelijk van de opbrengst van hun boerderij. En dat is niet veel. Haar grond is klein, de watertoevoer is slecht en ze heeft maar weinig dieren. Ze zou graag een waterbuffel willen kopen, maar ja zo’n dier kost al gauw een heel jaarsalaris.

Zware aardbeving

Een andere boerin, de 30-jarige Rita Dulal, vertelt hetzelfde verhaal. “Jammer genoeg ben ik geboren in een arm gezin, maar ik blijf optimistisch. Met hard en eerlijk werken probeer ik mijn leven te verbeteren.” Beiden groeiden op in de regio Sindhupalchwok, op een paar uur rijden van de hoofdstad Kathmandu. Zes jaar geleden werd het gebied getroffen door een zware aardbeving. Er kwam een grote hulpactie op gang, maar goederen en geld bereikten de boeren hier nauwelijks. Wie een vergoeding wilde, werd geconfronteerd met een enorme papierwinkel. De meeste boeren hebben moeite met lezen of schrijven en dus kwamen er geen nieuwe huizen. Ze moesten blij zijn met wat golfplaten om de daken provisorisch te herstellen. In de winter is het daardoor binnen steenkoud, in de zomer juist bloedheet.

Geen noodhulp

Om dit harde leven te verbeteren vragen de boerinnen niet om nog meer noodhulp. “We willen alleen wat meer succes als boer”, vertellen beide vrouwen. Hun streven is om hun oogst te verbeteren, zodat ze met de inkomsten meer eten op tafel kunnen zetten en geld kunnen sparen voor onderwijs en gezondheidszorg van hun kinderen.

Doeltreffend project

Twee organisaties, The Nepal Trust en Stichting Nepal, gaan 140 boeren in de regio Sindhupalchwok hierbij ondersteunen. Jeroen van den Bergh werkt bij The Nepal Trust. Hij trouwde met een Nepalese vrouw en woont in dit bergachtige land. “The Nepal Trust heeft een eenvoudig maar doeltreffend project opgezet, waarbij de boeren zelf het meeste werk gaan doen. Wij helpen ze met de aanleg van irrigatiesystemen, de bouw van simpele groentekassen en delen zaden en gereedschap uit. Om hun kennis te verbeteren geven we trainingen in landbouw. Op deze manier hopen we dat de boeren vaker en meer kunnen oogsten. Onze lokale medewerkers stimuleren de boeren om samen te werken en met hulp van coöperaties nieuwe afzetmarkten te vinden. Zo krijgen ze een betere prijs voor hun oogst.”

Zelf verder

Met een relatief kleine investering kunnen we de zelfredzaamheid van boeren als Sunamaya en Rita vergroten en gaat de gezondheid van hun gezin er op vooruit. In deze tijden van corona is dat belangrijker dan ooit. “Dit project gaat ons zeker vooruit helpen”, zeggen beide boerinnen.

Wil je helpen? Met jouw steun kunnen Sunamaya en 139 andere families de boer op om hun inkomen te verbeteren.

Project in het kort

  • Hiermee help je 567 mensen
  • € 71.428
  • Nepal
  • Geen honger
  • 2021.0019