In juni 2023 vroegen wij je hulp bij de bouw van een opvanghuis voor ouders en hun zieke kinderen op Java, Indonesië. Binnen een jaar is het huis gebouwd en wordt het draaiende gehouden door een groep fantastische vrijwilligers. 

In Indonesië is het gebruikelijk dat de familie hun geliefde in het ziekenhuis verzorgt. Als je moeder is opgenomen, is het de bedoeling dat jij eten brengt, haar wast en de kleding verschoont. Voor veel arme Indonesiërs is dat bijna niet op te brengen. Een opvanghuis brengt uitkomst.  

Schaduwzijde
Java is het kloppende hart van Indonesië. De hoofdstad Jakarta is druk, de Borobudur is een magische plek en de natuur is overal schitterend. Toch is er een ook schaduwzijde. Veel mensen leven er in armoede, zeker op de plekken waar nauwelijks toeristen komen. Mary van der Zijden uit Tilburg kwam op zo’n plek terecht. In Kroya om precies te zijn. Hier werken mensen op de rijstvelden. Hard werk, waar weinig mee wordt verdiend. Daarom trekken veel mannen naar Jakarta om beter werk te vinden en vrouwen naar het buitenland om te werken als schoonmaakster in Qatar of een ander rijk land.

“Als juf wilde ik graag tijdens mijn vakantie een school bezoeken”, vertelt Mary. “Zo kwam ik dankzij een gids op de kleine basisschool van Kroya terecht. Wat er daar met mij gebeurde kan ik niet beschrijven. Ik word er nog emotioneel van als ik eraan denk.” Geraakt door de armoede, maar ook door de gastvrijheid, besloot Mary zich voor de bevolking in te zetten. 

Een plek voor rust en zorg
De arme bevolking denkt drie keer na voordat ze medische hulp zoeken. “Als er iets met de kinderen is, blijven ze liever thuis. Specialistische hulp in een ziekenhuis kunnen ze zich niet veroorloven, zorgverlof bestaat niet en geld om heen en weer te reizen hebben ze niet. Daarom wilden we graag een opvanghuis bouwen bij de kliniek in het dorp.”  

Dit opvanghuis staat er nu. Ouders kunnen dicht bij hun kinderen zijn, als die ziek zijn. Mary: “Moeders hoeven niet op de grond naast het bed van hun zieke kind te slapen.” Ook is er een keuken gebouwd, zodat er kan worden gekookt voor de patiënten en familieleden.  

Hoe fijn is dit!
In het huis nemen vrijwilligers de zorgtaken op zich. Moeders kunnen daardoor overdag voor hun gezin zorgen, wetende dat hun zieke kind in goede handen is. “Een paar jaar geleden had een oudere vrouw haar heup gebroken”, vertelt Mary. “Ze kon niet geopereerd worden, waarna de zorg op de schouders van de dochter terecht kwam. Hoe fijn is het dat er nu een opvanghuis is, waar wordt gekookt, waar de was wordt gedaan en waar familieleden kunnen overnachten!” 

Project in het kort