Heel Ghana is gek op pindasoep. Hoe gek is het dan om een fabriek op te starten voor en door vrouwen die pindapasta gaan maken voor de verkoop? Dit smeuïge idee is – met vallen en opstaan – gelukt!

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? In Afrika kennen ze het ook, maar daar is het net even anders en noemen ze het pindapasta (groundnut paste in het Engels). Een supergezond goedje vol vitamines, vezels en vet.

In Ghana is veel vraag naar deze pindapasta. Winkels en restaurant verkopen het graag. Alleen wordt het nog niet op grote schaal en bedrijfsmatig geproduceerd. Het wordt nu nog gemaakt door particulieren met pinda’s uit hun eigen moestuin.

Kansen voor vrouwen door pindapasta

Daar liggen dus kansen! In Bongo, in het noorden van Ghana, is er weinig werkgelegenheid en trekken veel mensen uit wanhoop van het platteland naar de stad. Vooral vrouwen zijn de dupe: ze moeten werken op het land, ze zijn verantwoordelijk voor het huishouden én ze moeten de kinderen opvoeden. En dat terwijl de mannen alle eigendomsrechten in handen hebben.

Om de armoede in dit deel van Ghana tegen te gaan en de positie van vrouwen te verbeteren heeft de Ghanese organisatie Bongo Ateel-Traaba Group samen met de Ghana Werkgroep Roden een productiecentrum voor pindapasta opgezet, want pinda’s groeien er genoeg in Bongo.

Pindapastafabriek met opstartproblemen

Honderd vrouwen zijn mede-eigenaar geworden en krijgen in deze pindapastafabriek de kans om een goed salaris te verdienen. Zo krijgen ze weer perspectief en vertrekken er hopelijk minder mensen naar de stedelijke gebieden. De bouw kende problemen. Zo lukte het maar niet om een elektriciteitsaansluiting te krijgen. Na 1,5 jaar is dat eindelijk gelukt. Ook de coronapandemie bemoeilijkte de uitvoering.

Niet genoeg geld

Materiaal om pinda’s te roosteren zouden ook worden gekocht, maar daar was uiteindelijk geen geld meer voor. Dit gaan ze in een later stadium aanschaffen. De fabriek moet daarnaast nog officieel erkend worden de Ghanese voedsel- en warenautoriteit. Dat gebeurt pas als de eerste oogst van pinda’s in het najaar van 2022 begint.

De te verwachten winst wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de fabriek en in de verdere ontwikkeling van de vrouwencoöperatie. Niks geen ‘helaas pindakaas’ voor deze honderd vrouwen dus!

Project in het kort