In de grootste havenstad van Colombia, Barranquilla, geeft een gemotiveerde groep mensen onderwijs en therapie aan meer dan 500 gehandicapte kinderen en jongeren. Met de aanschaf van 20 zonnepanelen gaat de energierekening van hun gebouw flink omlaag en kan er eindelijk airconditioning gaan draaien.

In Barranquilla heerst veel werkeloosheid. Mensen uit de arme wijken vinden er moeilijk een baan. Als je dan ook nog eens gehandicapt bent en nauwelijks scholing krijgt, is het al helemaal moeilijk vooruit te komen in het leven. Daarom is er enkele jaren geleden midden in een krottenwijk een prachtig centrum opgericht met de naam CE Camilo. Hier krijgen gehandicapte jongeren dagelijks een lesprogramma dat speciaal op hen is afgestemd.

Hoge energierekening

In het centrum werken 70 goed geschoolde mensen uit de hele omgeving van Barranquilla, die de kinderen een dagbesteding, onderwijs en therapie geven. De energierekening in hun gebouw is alleen schrikbarend hoog. In een land waar de zon volop schijnt zijn zonnepanelen een oplossing. Het bestuur van CE Camilo wil dan ook graag met hulp van de Nederlandse stichting Maasdriel steunt haar Missionarissen 20 zonnepanelen aanschaffen.

Project in het kort

Stroomuitval

De panelen zorgen tevens voor een andere oplossing. In het centrum staan veel dure apparaten, met name in de orthopedische werkplaats. Ook zijn er computers voor het onderwijs en administratieve taken. Telkens als de stoom uitvalt – en dat is vaak meerdere keren per dag – krijgt de apparatuur een klap. Zonnepanelen zorgen voor een constante stroomtoevoer en daardoor voor een langere levensduur van de apparaten.

35 graden

Een derde voordeel is dat met de aanschaf van zonnepanelen het ook betaalbaar wordt om airconditioning te laten draaien. Geen overbodige luxe, want de gemiddelde temperatuur is hier 35 graden.

Met 20 zonnepanelen geeft u deze gehandicapte kinderen en hun begeleiders een duurzame oplossing voor hun energieproblemen. Elke bijdrage is welkom!