Door de bouw van een onderwijscentrum in Monrovia hebben de mensen weer een toekomstperspectief. Na een jarenlange burgeroorlog in Liberia is de wederopbouw momenteel in volle gang. Maar vooral bij jongeren is te zien dat hun persoonlijke ontwikkeling verstoord is geraakt. Dankzij dit project is er sinds begin 2014 gelukkig een onderwijscentrum in Monrovia waar zij kunnen werken aan hun toekomst.

Judith Kinds van de stichting Initiat werkte hier samen aan met de lokale organisatie Self-Help Initiative For Sustainable Development (SHIFSD), opgericht door een groep Liberiaanse vluchtelingen. Vlak na de oorlog reisde ze naar Liberia. “Dit maakte veel indruk: gebouwen vol kogelgaten, VN vlaggen, helikopters. Maar de wil van veelal jonge mensen om er weer iets van te maken was voelbaar. En daar is het onderwijscentrum exact voor bedoeld, om hen sterker te maken. Het fungeert als poort naar hun toekomst.”

Project in het kort

Leren bij onderwijscentrum

De 21-jarige Kpannie Blarr bijvoorbeeld, moest vluchten uit Liberia en verbleef als kind jarenlang in verschillende buurlanden. “Direct nadat zij terug was, is zij bij ons gaan leren lezen en schrijven”, vertelt Jeremiah Burgess van SHIFSD. Ons aanbod van leertrajecten heeft uiteindelijk geleid tot dit centrum, waar zij nu verder gaat studeren.”

Vaardigheden én een vak leren

“Onlangs zijn ze gestart met de opleidingen bouwkunde en elektrotechniek, en een cursus Start your own business”, vertelt Judith. “Vanuit de overheid wordt het onderwijscentrum toegejuicht, maar financiële ondersteuning is er – nog – niet. Studenten gaan een kleine bijdrage betalen. De verwachting is om jaarlijks aan 1.500 jongeren een plek te kunnen bieden!”