Een groep vrouwen van Dunga Beach aan het Victoriameer in Kenia wilde minder afhankelijk worden van de grillen van hun mannelijke collega’s. Ze vroegen om een eigen boot en viskooien. Hoe staat het nu met deze vrouwen? Hebben ze bereikt wat ze wilden?

Visservrouwen in Dunga Beach houden zich van oudsher bezig met visserij. Mannen gaat het Victoriameer op om te vissen en vrouwen kopen de vangst op om het vervolgens op de markt te verkopen en zo een inkomen te verdienen. Door overbevissing is er veel minder vis en hebben mannen de vrouwen voor het uitkiezen. Letterlijk, want vaak maakt seks hebben met de visser in kwestie onderdeel uit van de deal.

Project in het kort

17 vrouwen in Kenia waren er klaar mee

17 vrouwen waren klaar met de overheersing door mannelijke vissers en besloten zich te verenigen in de Chiela Women Group. Samen met de Keniaanse organisatie SWAP en de Nederlandse stichting Hoog Tijd voor Andersom dienden ze een verzoek in voor de aanschaf van een eigen boot en viskooien, zodat ze zelf het meer op konden gaan om vis te vangen. Twee vrouwen werken op een markt in Kenia.

Helma Nijssen van Tijd voor Andersom heeft het project vijf keer bezocht en leerde de vissersvrouwen goed kennen. “De afgelopen twee jaar hebben ze trainingen gevolgd. Niet alleen om de boten te besturen en vis te vangen, maar ook om te leren hoe je een administratie bij moeten houden en hoe je genoeg geld kunt verdienen om van te leven.”

Meer rechten en invloed voor vrouwen

De boot is aangeschaft. Nijssen: “Sterker nog: op eigen kracht en met eigen financiën zijn de vrouwen inmiddels begonnen met het bouwen van een tweede boot! Tijdens een boottocht vroeg ik de vrouwen hoe ze nu aankijken tegen hun mannelijke collega’s. Ze vertelden me dat ze zich nu veel meer bewust zijn van hun rechten en invloed. Voor deze vrouwen is dit een nieuwe wereld en het zal dan ook nog wel wat tijd kosten voordat ze zich helemaal gelijkwaardig voelen. Maar het succes van dit project moedigt ze zeker wel aan om zich nog meer te emanciperen.”

Een visservrouw lacht in de camera in West Kenia. De visvangst heeft nog niet opgeleverd wat ze er van verwachten. Nijssen heeft via een Nederlandse hoogleraar visserij een Keniaase student leren kennen die de vrouwen nu begeleidt en adviezen geeft. Naast de verkoop van vis verdient de groep vrouwen extra bij met toerisme. Ze verhuren hun boot voor tochtjes over het meer. “Dankzij deze activiteiten zijn de vrouwen nu meer zelfvoorzienend”, vertelt Nijssen. “Je ziet het ook aan hun houding: ze zien hun eigen kracht en willen graag meer leren om hun vaardigheden nog verder te verbeteren. Zo hebben ze om computerlessen gevraagd en willen ze hun Engelse taal verbeteren. Met de opbrengst van de visverkoop kunnen ze deze lessen betalen.”

Twee vrouwen zijn aan het werk op een vismarkt in Kenia.Dit voelt goed

De vrouwen van Dunga Beach hebben flinke stappen vooruit gezet om gelijkwaardig behandeld te worden, zodat ze niet meer afhankelijk van de mannen zijn. Nijssen: “We zijn er nog niet. Mannen verdienen nog steeds meer dan de vrouwelijke vissers en bij onderhandelingen trekken de mannen vaak aan het langste end. Maar iedere dag dat het zelfvertrouwen van de vrouwen toeneemt, neemt ook hun strijd voor gelijkwaardigheid toe. Ze komen voor henzelf op en dat voelt goed.”

In totaal is door Hoog Tijd voor Andersom en Wilde Ganzen een bedrag van 11.362 euro opgehaald. Van dit bedrag is 1800 euro overgebleven. Dat geld wordt nu geĂŻnvesteerd in marketing en een betere administratie.