Vrouwen aan het roer in West Kenia

De vissersvrouwen van Dunga Beach aan het Victoriameer in Kenia willen minder afhankelijk worden van de grillen van hun mannelijke collega’s. Met een eigen motorboot en viskooien kunnen ze economisch zelfstandig worden. Stichting Hoog Tijd voor Andersom en hun lokale partner Safe Water and AIDS Project (SWAP) helpen hen hierbij.

Vrouwen in Dunga Beach (een dorpje vlak bij Kisumu, west Kenia) houdend zich van oudsher bezig met visserij. Mannen gaan het Victoriameer op om te vissen, en vrouwen kopen de vangst op om ze vervolgens op de markt te verkopen en zo een inkomen te verdienen. Door overbevissing is er veel minder vis en hebben mannen de vrouwen voor het uitkiezen. Letterlijk, want vaak maakt seks hebben met de visser in kwestie onderdeel uit van de deal.

Project in het kort

Lokaal initiatief van vrouwen

De vrouwen lopen dus grote risico’s, maar kunnen geen kant op. Velen zijn weduwe en hebben de zorg voor kinderen of kleinkinderen. Daarom hebben 17 vrouwen in de leeftijd van 40-60 jaar zich verenigd in de Chiela Women Group. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van mannen voor vis, en willen een eigen viskwekerij opzetten.
De wens is om een motorboot aan te schaffen om zelf het meer op te gaan om vis te vangen. Omdat de visstand afneemt, wordt ook ingezet op toerisme en het kweken van vis.

Gelijkwaardige relatie

Met dit project wil men economische zelfstandigheid bereiken. Helma Nijssen van de Nederlandse stichting kam in contact met Elisabeth, een van de vrouwen van de Chiela Women Group. ‘Het zijn zulke krachtige, goedlachse vrouwen. Vooral Elisabeth maakte grote indruk op me. Zij was het die me vertelde dat als de vrouwen maar zelf aan het roer zouden staan, ze betere toekomstperspectieven zouden krijgen.” Uiteindelijk kan deze economische zelfstandigheid leiden tot een verandering in de man-vrouw verhoudingen.

Gun jij deze vrouwen ook een beter toekomstperspectief? Help dan mee om deze vissersvrouwen economisch onafhankelijk te laten worden.

Dit project is in uitvoering