Sinds 2015 is Maria Tambo Imker. Ze woont in Tanzania en heeft vorig jaar twintig kilo honing geoogst. Een prachtig resultaat. Maar nu komt de volgende uitdaging: hoe maak je er zuivere honing, bijenwas en kaarsen van? 

De twintig kilo ruwe honing leverde Maria ongeveer honderd euro op. In een land waar een gemiddeld jaarinkomen zo’n driehonderd euro is, is de bijenteelt voor haar een waardevolle inkomstenbron. Inmiddels werken zo’n zestig inwoners uit het district Karatu in Tanzania net als Maria in de bijenteelt.

Bevolking geleerd bijen te houden

Arnold Pelders (75) is zelf een enthousiast imker. Met zijn stichting Africa Bee One! ondersteunt hij de bijenteelt in twee districten in Tanzania. “Samen met Wilde Ganzen en de lokale stichting St. Catherina Bee Keepers Trainers hebben we de bevolking geleerd hoe ze bijen kunnen houden. De lokale technische school hebben we uitgelegd hoe ze bijenkasten en beschermende kleding moeten maken.” 

Project in het kort

Nu trainen om honingproducten te maken

“Met de lokale bijenstichting zijn afspraken gemaakt dat zij de honing voor een eerlijke prijs opkopen van de imkers”, vertelt Arnold. “Wij willen de leden nu gaan trainen in het maken van honingproducten zoals bijenwas en kaarsen. Die kunnen dan op de lokale markt voor een mooi bedrag verkocht worden. Met de winst worden nieuwe bijenkasten en beschermende kleding gekocht en kunnen meer Tanzanianen een opleiding tot imker krijgen.”

Opleidingsgebouw en lesmateriaal

Jij kunt de imkers helpen bij het winnen en verkopen van honing. Voor 13.900 euro kan de stichting St. Catherina Bee Keepers Trainers een opleidingsgebouw neerzetten en inrichten met lesmateriaal. Ook worden er instructeurs opgeleid die straks workshops gaan geven aan de imkers.

Help je de imkers van Tanzania met honing een mooi bestaan op te bouwen?