Hussein Salia en zijn tweelingbroer zetten samen een basisschool op in hun dorp. Zijn inkomsten zijn maar beperkt en op de school is een tekort aan van alles. Zullen we deze aanpakkers helpen door het onderwijs voor honderden kinderen te verbeteren?

In het dorp Larabanga in Ghana staat één basisschool van de overheid. Deze school zit zo vol, dat veel kinderen uit de buurt die zich willen laten inschrijven, niet eens toegelaten worden. Hussein Salia kon dat niet langer aanzien. Samen met zijn tweelingbroer begon hij een eigen basisschool, de Bambenninye Community Basic School. Maar liefst driehonderd kinderen uit het dorp krijgen hier onderwijs.

Schoolgeld wordt niet gevraagd

Larabanga ligt in een arme regio van Ghana. Veel gezinnen hebben te weinig geld voor basisbehoeften als eten en water. Schoolgeld betalen lukt daarom al helemaal niet. Hussein vraagt geen ouderbijdrage, ieder kind is welkom.

Toeristen blijven weg door corona

De kosten van de school betaalt Hussein met de inkomsten uit zijn gastenverblijf Savannah Lodge. Daar ontvangt hij toeristen die olifanten willen spotten in het nabijgelegen natuurreservaat. Helaas zijn de inkomsten maar beperkt, waardoor hij lang niet alles in zijn eentje kan betalen. Zeker sinds de coronacrisis uitbrak is er helemaal een probleem. Toeristen blijven weg, waardoor er helemaal geen inkomsten meer zijn.

Geen toiletten en lekkend dak

Een van de schoolgebouwen valt zowat om. Het dak lekt, ramen en deuren zijn beschadigd. Er zijn onvoldoende klaslokalen en er is een tekort aan lesmateriaal. De school heeft geen toiletten en geen watervoorziening.

Renovatie en meer inkomsten

Samen met Stichting FAFA willen we Hussein steunen. Het plan is om een van de schoolgebouwen te renoveren, toiletten te bouwen en een waterpomp aan te leggen. Ook komen er schoolbanken, kasten en schoolboeken. Het gastenverblijf wordt ook gerenoveerd, zodat er straks meer inkomsten zijn.

Daarna overdracht aan de overheid

Voor de lange termijn doet de school een beroep op de overheid. Die heeft de basisschool inmiddels officieel erkend en betaalt een van de docenten. Het doel is om binnen vier jaar de school volledig over te dragen aan de overheid.

Wil jij Hussein helpen? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!

Bambinninye Development Services. Hussein Salia zet zich samen met zijn tweelingbroer in voor de verbetering van de levensomstandigheden van kwetsbare kinderen en hun ouders/moeders in de gemeenschap van Larabanga in het noorden van Ghana. De stichting heeft de Bambenninye Community Basic School opgericht en heeft tien meisjes de kans gegeven een naai-opleiding te volgen. Verder organiseren ze twee keer per jaar een community outreach programma op het gebied van water en hygiëne. Voor de financiering van de school en de andere activiteiten runt de stichting een guesthouse, Savannah Lodge genaamd.

Stichting Floor en Anniek for Africa (FAFA). Floor Hamburg en Anniek van Keulen vertrekken in 2014 als vrijwilligers naar Ghana. Ze zetten zich in voor de allerarmste kinderen in de sloppenwijken van de hoofdstad Accra. Na een jaar zijn ze zo enthousiast, dat ze in september 2015 besluiten zelf een stichting op te zetten. Stichting FAFA zet zich in voor een positieve en blijvende verbetering in het leven van kansarme mensen in Ghana.

Project in het kort