Als Haïti in het nieuws komt, draait het vaak om geweld. Natuurgeweld, menselijk geweld. We vergeten soms dat er mensen wonen die ook gewoon een fijn leven willen, net als ieder ander. Rob Padberg (82) woont al tientallen jaren in Haïti en steunt samen met Wilde Ganzen de aanleg van een waterleiding voor drie afgelegen dorpen.

“Er zijn nooit eenvoudige tijden in Haïti, maar zo slecht als het nu gaat heb ik het nog niet meegemaakt.” Rob Padberg windt er geen doekjes om. Hij kwam in 1978 in de hoofdstad Port-au-Prince terecht en werd in dat jaar tevens honorair consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden. Inmiddels heeft hij na 35 jaar deze functie aan een opvolger overgedragen, maar hij werkt nog dagelijks voor de lokale hulporganisatie Bureau de Nutrition et Développement (BND).

Hulp voor lokale bewoners

BND doet ontzettend veel voor de bevolking van Haïti. De 216 medewerkers voeren een groot voedselproject uit op scholen in het hele land. “Er wordt hier lokaal te weinig voedsel geproduceerd. Voedselprijzen zijn hoog, net als de inflatie”, legt Rob uit. “We zijn begonnen met het uitdelen van een ontbijtsnack van lokale ingrediënten aan schoolkinderen. Dat is uitgegroeid tot een project waarbij we nu iedere schooldag aan 455.000 kinderen een of twee maaltijden geven.

Waterleiding is kapot

Het nieuwste project speelt zich af in de dorpen Sauval, Morne Cretien en Colette. Er wonen in deze omgeving zesduizend mensen. Ooit is hier een waterleiding aangelegd. “Dat is nogal provisorisch gedaan: er zijn boven de grond pvc-buizen gelegd van een waterbron naar de dorpen. Deze leiding moet acht keer dezelfde rivier doorkruisen. De buizen zijn daarbij in bomen gelegd die aan de rand van de rivier staan. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als zo’n boom omwaait bij een orkaan…” Al jaren geleden is de waterleiding kapotgegaan en sindsdien moeten de bewoners met emmers en jerrycans uren lopen om water te halen. Voor mij was snel duidelijk dat we hier aan de slag moesten met een nieuwe waterleiding.”

Bewoners zijn zelf aan de slag

Om vaart te maken zijn de werkzaamheden al begonnen. “De bewoners uit de dorpen zijn zó enthousiast: ze helpen vrijwillig mee om de geulen te graven.” Voor een robuuste waterleiding, wordt er dit keer een buis in de grond aangelegd, stevig verankerd in beton zodat het water ook bij aardbevingen en orkanen blijft stromen. “De mannen slaan zich een weg door de rotsachtige bodem. De vrouwen zorgen ondertussen voor eten. Mooi he?” Met steun van Wilde Ganzen is het plan om straks een waterleiding aan te leggen met zes openbare kranen. De dorpsbewoners hebben dan dicht bij huis toegang tot veilig drinkwater.

Volgend jaar al klaar

“De drie dorpen liggen in het noordwesten, in een relatief veilig gebied”, legt Rob uit. Zelf kan hij de regio niet bezoeken, want rondom de hoofdstad liggen overal wegblokkades. De kans op ontvoering is te groot. “De mensen in de dorpen zijn op zichzelf aangewezen. Gelukkig zijn er wel medewerkers van BND die in de buurt wonen, net als de projectleider. De verwachting is dan ook dat we dit project snel uit kunnen voeren, zodat de dorpsbewoners begin volgend jaar al gebruik kunnen maken van de nieuwe waterleiding.”

Wil jij deze dorpsbewoners in Haïti steunen? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!

Project in het kort