In het Foya District in Liberia staan veel kapotte waterpompen. Waterleidingen zijn er nauwelijks, waardoor de bewoners hun drinkwater uit rivieren halen. Het land werd al getroffen door ebola en nu met corona is hygiëne opnieuw een belangrijk thema. Hoog tijd om te helpen!

Schoon drinkwater zorgt voor minder infecties en draagt bij aan veiliger voedsel, een betere gezondheid en zelfs aan beter onderwijs. Eigenlijk is er genoeg schoon drinkwater op de wereld te vinden, het probleem is de slechte infrastructuur of economie. Dat is ook de reden dat de mensen in het Foya District in Liberia vaak vervuild water drinken.

Veel ziekte en kindersterfte

Eind vorige eeuw woedde er een oorlog in Liberia. Veel waterpompen werden toen verwoest en zijn daarna niet meer opgebouwd. De lokale bevolking weet niet hoe ze de pompen moeten onderhouden. Het gevolg: in de regio zijn mensen vaak ziek en jonge kinderen hebben een hogere kans om te overlijden. De overheid doet wat ze kan, maar is niet in staat om overal toegang tot veilig water te geven.

Tijd voor actie

De Liberiaanse organisatie National Old Folks of Liberia Inc komt met name op voor de rechten van ouderen. Maar nu gaan ze samen met een jongerenorganisatie uit de regio aan de slag om schoon drinkwater voor 15.000 mensen voor elkaar te krijgen. Ze krijgen daarbij hulp uit Nederland van Liberianen die naar ons land zijn gevlucht en hier de Liberian Association in The Netherlands hebben opgericht.

Watercomités voor onderhoud

Samen met de lokale overheid is het plan om drie pompen te installeren in drie dorpen. Er worden watercomités gevormd die opgeleid worden om de pompen te onderhouden. Dit laatste is vooral een taak voor jongeren. Die pompen bieden een uitkomst voor alle bewoners, maar met name voor ouderen. Zij hoeven straks veel minder ver te lopen voor schoon drinkwater.

Help mee om dit project van de grond te krijgen. Jouw bijdrage is van harte welkom!

National Old Folks of Liberia Inc is een ngo die zich vooral richt op de rechten van ouderen. Ze lobbyen bij de VN voor meer aandacht voor de rechten van ouderen en proberen de doelgroep te betrekken door bottom-up te werken.

The Liberian Association in The Netherlands werd opgericht in 2002 door een aantal Liberianen die waren gevlucht voor de burgeroorlog die vanaf 1989 aan de gang was. Zij ondersteunen projecten in hun geboorteland.

Project in het kort