In de arme buitenwijken van de Boliviaanse stad Cochabamba wonen veel kinderen in droge, stoffige straten. Het regent er maar een paar maanden per jaar en groen is er nauwelijks te vinden. De kale tuinen bij de huizen worden vaak gebruikt als opslagplaats voor kapotte dingen. Met stadslandbouw willen we mensen enthousiast krijgen voor een eigen moestuintje. De voordelen zijn legio.

“Mijn droom is dat straks zoveel mensen een eigen tuintje zijn begonnen, dat bezoekers zien dat het hier groener en leefbaarder is dan in andere wijken.” Arnold Brouwer woont en werkt in Bolivia en vertelt over dit stadslandbouwproject.

Hulp bij stadslandbouw

“Met onze organisatie Fundación Alerta Verde helpen we scholen en gezinnen in arme wijken bij het aanleggen en beheren van moestuinen. Het gaat om te beginnen om kleine tuinen van iets meer dan een vierkante meter. Wij leveren zaden en planten en leggen de deelnemers uit hoe ze zelf groente en fruit kunnen kweken om een goede oogst te krijgen.”

Groenten, kruiden en fruit

“De mensen planten vooral snelgroeiende groente, zoals sla, snijbiet, spinazie. Maar ook een grote variatie aan ui, tomaat, courgette, peterselie, selderij en verschillende andere kruiden. Daarnaast planten we appelbomen en bijvoorbeeld passiebloemen, die klimmen omhoog, geven al snel wat kleur aan de buurt en leveren passievruchten.”

Van eenzijdig naar gevarieerd voedsel

“In de arme buurten waar wij werken hebben de mensen nauwelijks geld om groente te kopen. Ze eten eenzijdig: aardappelen met rijst en soms met pasta erbij, veel koolhydraten. Broccoli is onbetaalbaar, net als vlees trouwens. Met gezonde en gevarieerde voeding verbeteren we de kwaliteit van leven van buurtbewoners.”

Vrij van pesticiden

“We hebben al in andere buurten moestuinen opgezet. Vaak beginnen we op scholen en richten we een verloren hoek van het schoolterrein als moestuin in. Kinderen vertellen thuis over dit project, waarna ouders ook interesse krijgen. Ik sprak een vrouw die graag sla wilde eten, maar dat niet meer durfde. Groente wordt in Bolivia geteeld met vervuild water en flink bespoten met pesticiden. Door het zelf te verbouwen weten mensen precies wat ze op tafel zetten.”

Compost en wateropvang

“Naast het biologisch tuinieren leren we de mensen zelf composteren en we helpen bij de opvang van water. Er is hier in de buurt geen waterleiding. Mensen kopen water rechtstreeks van de waterwagen, in verhouding het duurste water van de hele stad. Wie serieus aan de slag gaat en zelf dakgoten aan z’n huis bouwt maakt kans op een eigen watertank. Ook leren we ze gezond koken met groenten en kruiden, die kennis is er vaak niet.”

Uitkomst bij coronacrisis

“Mensen die al deelnemen zeiden dat ze dankzij hun moestuin een betere weerstand hebben. Veel mensen raakten hun inkomen kwijt in de coronacrisis, met een eigen tuin zijn ze in staat toch nog eten op tafel te zetten. Met name voor vrouwen zorgt dit voor zelfvertrouwen: ze kunnen voor hun gezin blijven zorgen.”

Help mee

Gezinnen in Cochabamba staan te popelen om met dit groene project mee te doen. Jij kunt deze mensen helpen. Alvast veel dank voor je donatie.

Project in het kort