Vijftig vissers in Somalië willen graag een coöperatie opzetten en samen vis verkopen. Zo verdienen zij een goede boterham en wordt het aanbod aan verse vis op de markt vergroot. Ze kunnen daarbij wat extra hulp gebruiken om de nodige investeringen te doen.

In Somalië wordt veel vis gevangen, maar de vangst komt meestal niet veel verder dan de kustgebieden zelf. Om culturele redenen is lang niet iedereen gewend vis te eten en voor wie wél vis eet, is het vaak niet beschikbaar. Door de hete zon is de vis al bedorven voordat het aan land wordt gebracht en de vis die wel verkocht wordt, bederft snel. Er zijn te weinig vriezers en vrachtauto’s om alles goed te bewaren en te vervoeren.

Project in het kort

Om dit probleem voor een groep enthousiaste vissers aan te pakken, heeft de Somalische overheid de koepelorganisatie van Somalische vissers, Kulmis Fishery Cooperation Umbrella, in contact gebracht met de Nederlandse stichting KARDO. Samen willen ze de armoede bestrijden en ervoor zorgen dat de bevolking meer verse vis op tafel krijgt.

Apparatuur en opleidingstraject

Met steun van Wilde Ganzen gaan 50 vissers een coöperatie oprichten, zodat ze samen sterk staan. We hebben in totaal een bedrag van bijna 70.000 euro nodig voor de aanschaf van een professionele vissersboot, koelingsapparatuur, diepvriezers en een werkruimte waar de vis schoongemaakt en verwerkt kan worden. Bij dit bedrag zit ook een opleidingstraject inbegrepen, waar de vissers leren hoe ze vis het beste kunnen bewaren, fileren en verpakken.

De vissers zelf wonen allemaal rond het plaatsje Kismayo. Ze zijn tussen de 15 en 50 jaar en hebben weinig tot geen opleiding genoten.

Steun deze vissersman in Somalië

Verse vis voor Somalië

Steun jij deze vissers die met dit project een goed salaris kunnen verdienen? Zij kunnen vervolgens de voedselzekerheid voor een groot gebied verbeteren. Verse vis wordt zo voor meer mensen bereikbaar en betaalbaar!