In Mali wordt 85% van alle meisjes besneden. Deze verminking zorgt voor lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Augustine Niaré wil deze traditie uitbannen. 

Augustine is een moedige vrouw. Ondanks alle tegenslagen, strijdt ze tegen het eeuwenoude gebruik om meisjes te besnijden. “Vrouwenbesnijdenis gebeurt overal in de wereld”, vertelt ze. “In veel Afrikaanse landen, maar ook in Azië en Zuid-Amerika.” Ze vergelijkt de vreselijke verminking van meisjes met oorlogsgeweld. “In een oorlog zijn slachtoffers zichtbaar, maar dit geweld gebeurt vaak stiekem. En het draait om meisjes die er zelf niks over te zeggen hebben, dat maakt het zo ontzettend pijnlijk.” 

Onwetendheid en foute denkbeelden

Stiekem ging het vroeger helemaal niet in Mali. “Het was gebruikelijk dat er feest werd gevierd. Mijn vader was gelukkig tegen besnijdenis. Hij had meer van de wereld gezien en wist dat dit niet normaal was. Helaas zijn het vaak de moeders die deze traditie voorzetten. Uit onwetendheid, maar meestal spelen foute denkbeelden een rol. En religie. Vooral in Islamitische landen wordt genitale verminking toegepast. Maar het is absoluut geen Islamitisch gebruik.”

Gedragsverandering gaat langzaam

Met haar Stichting Stop Vrouwenbesnijdenis werken Augustine en haar collega’s samen met Wilde Ganzen aan een driejarig programma om in vijf dorpen rond Nèguèla besnijdenis te stoppen. Dit is vooral een kwestie van een lange adem. “Vrouwenbesnijdenis is zo overduidelijk een schadelijke ingreep, ik zou het liefst willen dat het vandaag nog stopt. Maar gedragsverandering gaat langzaam, dus ik hoop dat de volgende generatie inziet dat deze praktijk echt niet meer kan”, vertelt Augustine.  

Ondersteun hun moed

Met goede voorlichting en het betrekken van moeders, vaders, traditionele leiders en leerkrachten wordt de boodschap verspreid dat vrouwenbesnijdenis moet stoppen. Steun jij Augustine en alle andere vrouwen in Mali die deze schadelijke traditie af willen schaffen? Ondersteun hun moed met een donatie!   

Project in het kort