Ooit was dit gebied de ‘uien hoofdstad van de wereld’. Maar door conflicten en droogte vluchtten de boeren weg uit dit gebied in Somalië. Nu keren ze terug en kan jij meehelpen een nieuw bestaan op te bouwen.

In het Bardera-district in Somalië leven de mensen van landbouw. De grond is er dankzij de rivier Webi Jubba ontzettend vruchtbaar. De streek was vroeger beroemd om zijn heerlijke uien, die in heel Somalië en ver daarbuiten werden verkocht.

Groot tekort aan voedsel

Maar dat was vroeger. Helaas wordt het land geteisterd door conflicten. Toen daar ook nog eens lange periodes van droogte bij kwamen, vluchtten de boeren weg naar de steden en naar vluchtelingenkampen in Kenia. Het gevolg: in het land is er een groot tekort aan vers voedsel. Ondervoeding is in Somalië een groot probleem.

Van de grond af opbouwen

Gelukkig komen boeren nu weer terug. Vaak zijn het vrouwen die hun man hebben verloren in oorlogsgeweld. Met buitenlandse hulp zijn waterputten aangelegd, waardoor landbouw weer mogelijk is. Alleen moeten de boeren hun bestaan weer van de grond af aan opbouwen. Ze hebben geen goed materiaal en nauwelijks gereedschap om het land te bewerken.

Zelf heft in handen

Stichting Afrika Daryeel streeft naar een Afrika zonder honger en oorlogsgeweld, waar mensen veilig kunnen werken en profiteren van economische vooruitgang. Samen met Horn Development Initiative werken ze aan het versterken van de lokale gemeenschap om zelf het heft in handen te nemen.

Verenigd in coöperaties

Zo hebben de boeren van Bardera zich verenigd in coöperaties. Dit project richt zich op 250 kleine boeren, waarvan 65% vrouw is. Om vooruit te komen vragen ze hulp bij de aankoop van een tractor, de aanschaf van gereedschap en zaden. Om te leren om te gaan met deze spullen, krijgen ze een training. 25 jongeren worden opgeleid om de machines te bedienen en te onderhouden. Alles blijft eigendom van de coöperatie.

Help jij mee om van Bardera weer de uien hoofdstad van de wereld te maken? Maak vandaag nog een bijdrage aan ons over. Hartelijk dank!

Project in het kort