Al jaren steunt Wilde Ganzen het Mulanje Mission Hospital in Malawi. Bij dit project is de kinderafdeling uitgebreid en zijn de wandelpaden tussen de verschillende afdelingen verbeterd. Door de coronapandemie werd het project aangepast.

Ken je de English Reformed Church in Amsterdam? Deze prachtige kerk bestaat al sinds 1607 in het al even mooie Begijnhof. Een van de leden van deze kerk was in de jaren ’90 medisch directeur van het Mulanje Mission Hospital in Malawi. Zo is er een band ontstaan tussen het ziekenhuis en de kerk in Amsterdam.

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Het ziekenhuis ligt in het zuiden, in het district Mulanje en biedt zorg aan 100.000 mensen. De afgelopen jaren heeft Wilde Ganzen meerdere malen meegeholpen aan verschillende renovaties van dit ziekenhuis. Zo hebben we in 2018 de bouw van een kleine High Dependency Unit mede mogelijk gemaakt. Dit is een afdeling voor patiënten die niet op de intensive care hoeven te liggen, maar die wel extra zorg nodig hebben. Voorheen moesten deze patiënten naar een andere stad vervoerd worden.

Dit is er met jouw steun gedaan

Het ziekenhuis had geen reanimatieruimte voor ernstig zieke kinderen en dus wilden ze graag specialistische apparatuur aanschaffen en de afdeling opnieuw inrichten, inclusief renovatie van de muren zodat de hygiëne verbeterd kan worden. Wij hebben hier geld voor ingezameld, maar door de coronapandemie is het plan iets gewijzigd. Zo is de aanschaf van de apparatuur gefinancierd door een Australische hulporganisatie. Wel zijn alle renovaties dankzij onze steun uitgevoerd.

Een ander probleem dat is aangepakt, zijn de wandelpaden tussen de verschillende afdelingen. Deze paden liggen buiten en raken tijdens zware regenbuien vaak beschadigd waardoor modder onder de schoenen van het personeel bleef plakken. De paden zijn vernieuwd en langs de paden is verlichting aangelegd, zodat je er ook ’s nachts veilig kunt lopen.

Extra investering

Het geld dat overbleef is geïnvesteerd in het opzetten van protocollen en het geven van trainingen. Het ziekenhuis geeft aan dat dat ontzettend waardevol was. Want zonder deskundig personeel die weet wat ze moeten doen, heb je niks aan mooie apparatuur en een goed gebouw. Alles liep wat vertraging op door corona, maar uiteindelijk is het project gelukt en loopt het ziekenhuis beter dan ooit tevoren.